Zo maak je beter ruzie met je partner

  • 04 juni, 2020;

Of we het nou leuk vinden of niet: ruzie maken hoort eenmaal bij een partnerrelatie. Sommige mensen denken dat een goede relatie staat voor nooit bonje hebben, maar niets is minder waar. Geen conflicten hebben, kan namelijk betekenen dat je niet betrokken genoeg voelt in je relatie, je emoties wegstopt of je geen eigen mening hebt en liever conflicten vermijd om de liefde en vrede te bewaken. Pieternel Dijkstra, psychologe, meent in haar boek ‘Verhoog je relatie IQ’ dat ruziemaken je dwingt stil te staan bij elkaars bewegingswereld. En als je het goed doet, kom je er samen sterker en meer verbonden uit. Maar hoe doe je dat, goed ruzie maken?

Laten we het eerst hebben over de valkuilen, of rode lichten, van ruzies. Wanneer de communicatie tussen beide partners niet goed is, dan kunnen er dingen gebeuren als in de verdediging schieten, dichtklappen, drammen of de spanning alleen maar opdrijven. Er kan geschreeuwd worden of met spullen gegooid worden. Een groot rood licht wat kan gebeuren in conflicten is geweld op verbaal, seksueel of fysiek gebied. In deze gevallen is het verstandig om hulp te zoeken. Echter, in dit artikel gaan we ervanuit dat beide partners willend zijn om te werken aan hun relatie. Want het ligt niet zozeer aan de problemen die de ruzies opleveren, maar de manieren waarop ruzie wordt gemaakt. Dijkstra hanteert in haar boek 14 ‘ruzieregels’ die kunnen helpen om op een constructieve manier ruzie te maken. Wij lichten er acht voor je toe:

1 – Kijk eerst naar jezelf
We hebben snel de neiging om te denken dat jij alles goed hebt gedaan en dat je partner de schuldige is in de oorzaak van de ruzie. Vraag bij jezelf af: “In hoeverre is mijn partner verantwoordelijk voor wat er is gebeurd? Wat is mijn aandeel hierin? Wat had ik anders kunnen doen of hoe had ik anders kunnen reageren?” Door op jezelf te reflecteren en de gehele situatie vanaf een afstandje te bekijken, kun je de ruzie veel beter relativeren.

2 – Bespreek het echte probleem
Heb je vaak ruzie met je partner? Dan kan het zijn dat je ruzies voortkomen uit een probleem dat dieper geworteld is dan op het eerste opzicht lijkt. Ga dan individueel na wat het precies is en bespreek dit met elkaar.

3 – Maak afspraken
Partners hebben zelden dezelfde ideeën over een partnerrelatie. Wanneer dit niet wordt uitgesproken, kan dat voor teleurstellingen zorgen. Om dit op te lossen, kun je zitten met je partner en je visie en verwachtingen uitspreken en afspraken maken over wat je graag wilt in je relatie.

4 – Kies je strijd
Het is niet de bedoeling dat we maar onze emoties, ergernissen of wensen moeten inslikken om de vrede in de tent te bewaren. Het is juist goed als je uitspreekt wat je dwars zit, maar doe dit op een positieve manier. Het kan helpen door alles op te schrijven en het je partner te laten lezen.

5 – Koel af
Rustig dingen bespreken gaat moeizaam als je gestrest of emotioneel bent. Wanneer de spanningen te hoog oplopen tussen jou en je partner, is het niet erg om even jezelf op te sluiten in de slaapkamer voor 20 minuten of om je hardloopschoenen aan te trekken om een blokje om te rennen. Zo kun je rustig kijken wat voor gevoel je partner bij je oproept en kun je het bij jezelf benoemen, zonder er direct naar te handelen. Wanneer jullie weer samen komen, is de kans groot dat er meer rust heerst over jullie beiden waarbij gevoelens beter verwoord kunnen worden.

6 – ‘Emotionele besmetting’
Dit is een fenomeen waarbij mensen onbewust gezichtsuitdrukkingen of lichaamshoudingen aannemen van degene met wie ze samen zijn. Als, tijdens een ruzie, jij kalm blijft en rustig reageert, maar je partner super emotioneel is, zal je partner vanzelf ‘besmet’ raken met jouw rust. Emotionele besmetting werkt vooral de positieve kant op. We zijn eerder geneigd om een lach over te nemen dan een geïrriteerde blik.

7 – Luister effectief
Doe je best om je partner écht te begrijpen. Luister niet om je dingen uit zijn of haar woorden te kunnen vissen die je tegen je partner kan gebruiken. Kom erachter wat je partner denkt en voelt. Dit haal je niet alleen uit woorden, maar ook uit lichaamshouding en de emoties die het gezicht laat zien. Hierdoor leef je je beter in je partner in.

8 – Vergeef
Een ruzie kan wel bijgelegd worden, maar dat betekent niet altijd dat je je partner hebt vergeven. Ook al ben je er nog niet klaar voor of moet je vergeven uit een rationele beslissing: vergeef hem of haar. Uit onderzoek blijkt namelijk: als je besluit je partner te vergeven, dan ervaar je daarna minder negatieve gevoelens en neem je meer een vergevingsgezinde houding aan. 

Meer weten?
Reporters Online heeft Pieternel Dijkstra geïnterviewd over haar boek ‘Verhoog je relatie IQ’ welke zij met haar echtgenoot Dick Barelds heeft geschreven. In het interview legt Dijkstra de vijf succesfactoren uit die zorgen voor een gezonde en stabiele relatie. Klik hier om het gehele artikel te lezen.

Kom je er niet uit?
Het is niet erg om toe te geven dat jij en je partner een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sterker nog: het laat zien dat jullie beiden bereid zijn om te werken aan jullie relatie. Onze EFT-therapeuten staan voor jullie klaar om de verbondenheid tussen jullie te verbeteren. Klik hier om een EFT-therapeut bij jou in de buurt te zoeken. Twijfel je of jullie relatie goed is of in de gevarenzone zit? Doe dan onze wetenschappelijk-onderbouwde relatietest op onze website. Op basis van de uitkomsten krijg je een vrijblijvend advies.