De ervaring van de heren heeft zich de laatste decennia toegespitst op die relaties waarin er, letterlijk, gevochten wordt voor de liefde. Tegelijk met het ontwikkelen van deze specialisatie, ontdekten eerst Lieven en later ook Jef EFT. En hierin vonden zij een manier van kijken naar partnergeweld door de bril van de hechting, die alles wat er tot dan toe gepoogd was op dit terrein op losse schroeven zette.

Zeven vragen

Samen schreven ze al eerder een boek over dit onderwerp voor therapeuten, en gaven ze trainingen over de hele wereld. Maar er moest ook een boek komen voor de stellen zelf. Een boek in leesbare taal, dat antwoord geeft op de zeven meest voorkomende vragen. Het boek brengt de wijsheid van alle stellen waarmee Jef en Lieven gewerkt hebben, samen.

De 7 vragen die uitgebreid besproken worden in het boek, zijn:

  • Is dit partnergeweld?
  • Houden we van elkaar als we elkaar zoveel pijn doen?
  • Wat gebeurt er tussen ons?!
  • Is er iets mis met mij? Is er iets mis met mijn partner? Is er iets mis met ons?
  • Waarom is het zo moeilijk om hierover te praten?
  • Is dit schadelijk voor onze kinderen?
  • Zal dit gevecht ooit stoppen?

Beschaamd

Wellicht denk je: ik spreek bijna nooit stellen waarbij het op die manier ‘uit de hand loopt’. Maar het kan ook zijn, dat je er onvoldoende naar vraagt en dat de stellen te beschaamd zijn om erover te praten. Dit boek geeft hun en jou als therapeut taal om het bespreekbaar te maken. Veel van de taal in het boek is trouwens net zo goed bruikbaar voor al die andere stellen bij wie het minder uit de hand loopt.

Sussen

Het boek werd opgetekend door Linne de Loof. Ze vertelde bij de boekpresentatie dat het haar ervaring is dat onze relatie met boosheid vaak niet zo ontspannen is. We zijn er een beetje bang voor, of hebben er een oordeel over. We willen het graag sussen en naar die kwetsbare emoties als verdriet en angst toe. Terwijl de boosheid ons veel te vertellen heeft, nodig is om voor onszelf op te komen of onze grenzen aan te geven. Maar als we met de boosheid durven te werken, er woorden en beelden aan kunnen geven die de functie van de boosheid duidelijk maken, dan kan de liefde die de motor is weer voor verbinding gaan zorgen.

Hier lees je ook een interview met Lieven Migerode in aanloop naar zijn presentatie op de EFT World Summit.

 

- Door Annebeth Postuiterweer

Deel artikel

Gerelateerd nieuws