Dat eenzaamheid slecht, mogelijk zelfs dodelijk kan zijn, is geen loze bewering. Al sinds het einde van de jaren 1980 komt er steeds meer bewijs dat chronische gevoelens van eenzaamheid leidt tot aanzienlijke risico’s voor de geestelijke gezondheid, lichamelijke problemen en zelfs overlijden (zie bijvoorbeeld dit artikel).

Relationeel

Mensen zijn van nature relationeel. Volgens de hechtingstheorie zijn mensen gemaakt om betekenisvolle emotionele banden met anderen aan te gaan en te onderhouden. Deze interpersoonlijke connecties vormen het weefwerk dat het voortbestaan van onze soort garandeert. Ze beschermt tegen fysieke en emotionele schade; en bevordert autonomie en psychologisch evenwicht. Omgekeerd opent het ontbreken van betekenisvolle banden de deur naar onrust en ziekte.

Hechtingstheorie

De hechtingstheorie helpt dit fenomeen te begrijpen. Ze wijst ook op het cruciale belang om mensen te helpen hun relationele capaciteiten op te bouwen en sterke emotionele banden met anderen te creëren. Een manier om dat te doen, om echt vanuit hechting te kijken naar emotionele groei en welzijn, is via Emotionally Focused Therapy. Sue Johnson is de grondlegger van EFT en schreef er met haar collega Paul Greenman in het wetenschappelijk tijdschrift Current Opinions in Psychology een artikel over. Je vindt het hier

Deel artikel

Gerelateerd nieuws