Wetenschappelijk onderzoek naar EFT

Op deze pagina tref je een overzicht aan van de vele onderzoeken die naar EFT zijn gedaan.

Onderzoek naar EFT heeft het volgende aangetoond: 

  1. EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie. Daarnaast verbetert het ook intimiteit, vertrouwen, vergeven van kwetsuren in de relatie (bijvoorbeeld ontrouw) en de seksuele relatie1-6,31-33.

  2. EFT werkt minstens even goed als andere relatie behandelmethodes (zoals blijkt uit hoge effectsizes in meta-analyses)7-9.

  3. De basisaannames onder het EFT-model komen overeen met de beschikbare kennis over partnerrelaties12,13.

  4. De stabiliteit van de resultaten is sterk. Ze laten zien dat er na therapie heel weinig terugval is15,18,20.

  5. EFT is effectief bij diverse paren, ook stellen waarbij een van beiden last heeft van psychische of lichamelijke klachten11,14-20, zoals PTSS, depressie, verminderd seksueel verlangen, borstkanker, terminale kanker of stellen die een (chronisch) ziek kind hebben.

  6. De 'Houd me Vast'-cursus is een kortdurende, groepsgewijze relatie verbetercursus gebaseerd op EFT. De effectiviteit hiervan is veelbelovend38, met een sterke verbetering van tevredenheid over de relatie, hechtingsband, dagelijks gedrag in de relatie en psychische klachten38.

  7. Therapeuten die een EFT-training volgen, ervaren dit als een waardevol leerproces. Ze zijn hierna beter in staat met stellen te werken. Ook beïnvloedt deze training hun eigen relatie positief48

 

In onderstaande klinische studies wordt EFT vergeleken met andere interventies. Ook wordt gekeken naar EFT bij psychische stoornissen en andere stressoren. De resultaten lees je hieronder.

Deel pagina