De avond begint met een presentatie van ons nieuwste boek. Karin Wagenaar legt uit waarom je als EFT-therapeut niet zonder kunt. Vervolgens, vanaf 19.45, nemen Peter Verboom, EFT-therapeut, en Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde je mee naar de spanning tussen verbinden en loslaten op de drempel van de dood.

De dood

Het valt niet mee om als therapeut de dood uit te nodigen in je behandelkamer, stelt Peter Verboom. Naast zijn eigen praktijk, is psycholoog en EFT-therapeut Verboom twee dagen in de week verbonden aan het Helen Dowling Instituut, voor de psychologische behandeling van mensen met kanker. Verboom was vijftien jaar bovendien één van de medeoprichters van Stichting EFT Nederland en stond jarenlang aan het hoofd van de uitgeverij. Samen met Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde, geeft hij een webinar over hoe je dat doet, EFT in de behandelkamer brengen als de dood op de loer ligt.

‘We gaan geen EFT onderwijzen, maar we willen dat mensen zich vrijer gaan voelen rond mensen die op de drempel van hun leven staan en EFT kunnen toepassen in deze situatie. Dat heb ik zelf ook moeten leren. Wat ik van mijn jaren bij het Helen Dowling Instituut heb opgestoken, is dat het vooral draait om mens zijn. Om er zijn. En soms is daar moed voor nodig.’

Verbinding

Verbinding biedt veiligheid, vooral wanneer je wordt geconfronteerd met een bedreiging. Ziekte (en in het bijzonder ongeneeslijke ziekte) confronteert ons met de volstrekte kwetsbaarheid van het leven. De dood kan worden gezien als een (zo niet de grootste) onwillige scheiding. De dood bedreigt ons gevoel van verbondenheid en veiligheid tot in de kern. Op het moment dat de dood ons dwingt los te laten, is de kracht van verbinding niettemin steeds krachtiger om veiligheid te bieden.

Paradoxaal genoeg helpt vasthouden ons juist om los te laten. Denken langs de lijn van gehechtheid helpt ons om verbonden te sterven. Deze dynamiek wordt ‘de palliatieve paradox’ genoemd.

In de webinar staan Verboom en Rhodius stil bij de spanning die bestaat tussen enerzijds verbondenheid en gehechtheid en anderzijds los moeten laten aan de dood. Hier lees je vast een interview met Christiaan Rhodius. En hier een interview met Peter Verboom.  

De webinar biedt een ‘sneak-preview’ op de workshop die het duo geeft op de EFT Summit 2024. Geef je hier op voor het webinar. 

 

 

Foto: Pim Geerts

Deel artikel

Gerelateerd nieuws