Hij zegt er ook klaar mee te zijn. In de online intake had ik al verteld dat we het zouden gaan hebben over de geschiedenis van de relatie. Hoe hebben ze elkaar ontmoet? Hoe verliep hun relatie? En hoe zijn ze op dit punt beland?

Terwijl we ingaan op de verschillende aspecten van hun leven, wordt mij duidelijk dat hij vooral last heeft van een flinke verslavingsproblematiek en dat zij zichzelf ten dienste heeft gesteld van hem, hun kinderen en het gezin. Zij moest hard werken om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Hoewel hij op zich wel wil erkennen dat zij dat allemaal heeft gedaan, lukt het hem niet om los te komen van zijn eigen pijn en problematiek.

Eigenlijk niets nieuws. Hij heeft dat nooit kunnen doen en zij heeft dat al die jaren met de mantel der liefde bedekt. En nu is de koek bij haar op. In het gesprek doet ze nog een laatste wanhopige poging om iets van waardering en erkenning van hem te krijgen. Het zit er niet in. En dan breekt er iets in haar. Ze kijkt hem aan, eerst met ongeloof, dan met minachting. Er ontbrandt een vuur in haar ogen. Ze zegt niets, neemt een hap lucht en begint keihard, luidkeels te gillen. Een aaaaaah, met open mond en dichte ogen, die aanhoudt en aanhoudt. Ze blijft in haar stoel zitten, haar armen zijn gebogen en haar vuisten gebald. Ze gilt en ze gilt en ze gilt. De tranen stromen over haar wangen.

En dan is ze klaar.

‘Zo,’ zeg ik, ‘dat had je nodig.’

‘Ja,’ zegt ze.

‘Fijn dat het eruit is,’ zeg ik.

 

Over Nynke Whiterod

Nynke Whiterod is advocaat en EFM-mediator. Ze specialiseerde zich in echtscheidingen die over landsgrenzen heen reiken. Juist als een relatie voorbij is en een partner met de kinderen terug wil verhuizen naar het land van herkomst, is een goede emotionele afwikkeling van belang, ziet ze.

Deel artikel

Gerelateerd nieuws