“Hechtingstheorie biedt duidelijke visie op opvoeding”

  • 16 maart, 2018;

“Hechtingstheorie biedt duidelijke visie op opvoeding”

EFT is booming, maar ook EFT voor gezinnen en families is enorm in ontwikkeling. Hechtingsgerichte gezinstherapie is er in Nederland in meerdere vormen: onder andere Attachment focused family therapy (AFFT, Dan Hughes) en Attachment based family therapy (ABFT, Guy Diamond). Lenny Rodenburg en Elien van Oostendorp zijn beiden hierin geschoold en al een hele tijd actief. Ze zijn EFT therapeuten maar vooral erg enthousiast geworden over de mogelijkheid om partners te leren hoe ze ook bij het ouderschap emotioneel beter kunnen afstemmen

Op het komende EFT congres hebben we de kans om hun workshop te bezoeken: 'Hoe aansluiten bij ouders met behulp van hechtingsgerichte gezinstherapie (AFFT)'.  

Vanuit het hechtingsprincipe  nemen ze ons  mee naar een opvoedingsattitude, waarbij je als systeemtherapeut ouders leert om elkaar te co-reguleren, zodat zij vanuit hun ouderpositie het vervolgens zelf aan hun kinderen kunnen geven.

Hoe help je partners in hun ouderrol?

Ik spreek Lenny over hun bijdrage aan het komende EFT congres. Door haar ervaring is zij ervan overtuigd geraakt dat de hechtingstheorie een duidelijke visie op opvoeding biedt die heel bruikbaar is in deze tijd. Tijdens partnerrelatiegesprekken komt regelmatig het opvoeden als issue op tafel. Hoe help je hen dan in hun ouderrol? Lenny: “Hoe geef je je kind liefde en leiding, bescherming, maar ook vertrouwen, zodat het zelfvertrouwen kan opbouwen? Hoe houd je oog voor de behoeftes en emoties van je kind, terwijl je zelf in beslag wordt genomen door je intensieve baan, je echtelijke ruzies of andere ingrijpende gebeurtenissen in je leven? Hoe bepaal je als ouder welke afstand en nabijheid passend is bij je opgroeiende puber?”

Lenny ziet dat soort vragen niet echt aan bod komen in opvoedcursussen. Daar draait het voornamelijk om opvoedvaardigheden waarvan ouders vaak best van op de hoogte zijn. Terwijl juist het toepassen ervan een probleem vormt omdat je in het echte leven een mens vol emoties bent, en die emoties de overhand kunnen nemen.  “Ouders leren om hun eigen frustraties, irritaties, vermoeidheid etc. te leren reguleren is veel effectiever zodat zij de vaardigheden die zij in huis hebben kunnen toepassen. Hoe fijn is het niet als je partner je in je kracht zet als ouder, je frustraties begrijpt, je niet ondermijnt en je niet veroordeelt dat je te soft of te streng bent”, is haar overtuiging.  In de workshop tijdens het congres gaan we ons met hun hulp verder verdiepen in dit affectief valideren.

Elien en Lenny vinden dat de AFFT / ABFT hen beiden betere relatietherapeuten heeft gemaakt. Lenny: “Vanuit de hechtingsgerichte gezinstherapie worden extra tools aangereikt in bijvoorbeeld het valideren en echte afstemmen op de ander. We hebben meer taal en tekst gekregen om in de EFT het stel in de lift mee naar beneden te nemen.”

De belangstelling voor hechtingsgerichte therapie is volgens Lenny  groeiende. “De trainingen voor 2018 zitten vol en we hebben extra trainingen voor 2019 gepland om aan de vraag te voldoen. We krijgen veel vragen vanuit gezinnen en verwijzers voor een AFFT / ABFT-therapeut bij hen in de buurt. Graag vergroten wij onze sociale kaart zodat het voor meer gezinnen beschikbaar komt”.

En tot slot, waar kijkt zij zelf naar uit tijdens het congres op 13 april?
“Ik kijk uit naar de lezing van George Faller. Wat kan hij toevoegen vanuit de EFFT aan onze modellen van AFFT en ABFT? Ben heel nieuwsgierig!“

 

Susanne Donders, EFT redactieraad