Ben jij werkzaam als sociaal werker en wil je leren om meer emotiegericht te werken met individuen, koppels of gezinnen? Ben jij nieuwsgierig hoe interactiepatronen werken en wat er zichtbaar en onzichtbaar gebeurt tussen mensen? En vooral: wil je de tools in handen krijgen om jezelf en de ander hierin beter te begrijpen en iets te betekenen voor mensen die moeite ervaren in relaties? Dan is deze Post-hbo opleiding EFT in het sociaal werk iets voor jou.

De CHE en Stichting EFT Nederland bieden samen deze nieuwe opleiding binnen het Sociaal Werk aan.

Ieder mens communiceert en zoekt verbinding. Dit kan vanzelf gaan maar ook lastig zijn. Gevoelige plekken hebben we allemaal. Het is afhankelijk van ons karakter, trauma’s en hechtingsgeschiedenis hoe we hier mee omgaan. Emotionally Focused Therapy (EFT) gaat ervan uit dat hechten niet iets is dat we alleen als kinderen doen, maar een leven lang. En als de veilige verbinding wordt bedreigd, schieten we in een oerpaniek; in fight of flight-modus. Zo kunnen mensen vast komen te zitten in patronen en komen ze bijvoorbeeld telkens terecht in dezelfde ruzies. Dit roept emoties op van boosheid, onmacht en verdriet. Welke behoeftes liggen hieronder?

Wat is EFT?

De opleiding start met zes dagen basiskennis van EFT (Emotionally Focused Therapy). Dit model voor individuele, gezins- en relatietherapie is ontwikkeld door dr. Sue Johnson en populair onder relatietherapeuten omdat het ‘evidence based’ is. In EFT ligt de focus op hechting. Als de veilige verbinding tussen mensen kan worden hersteld, krijgt de liefde weer de ruimte. EFT wordt toegepast in individuele therapie, bij stellen en in gezinnen.

Als sociaal werker iets kunnen betekenen om mensen weer met elkaar te laten verbinden, dat is het uitgangspunt van deze opleiding. Veel sociaal werkers ervaren handelingsverlegenheid bij relatie- en gezinsproblemen. Met deze opleiding krijg je de handvatten aangereikt om gespannen en conflictueuze situaties te de-escaleren, juist door ruimte te geven aan de emotionele onderstroom die tussen stellen of in een gezin spelen. Want gevoelens van onveiligheid lokken gedrag uit, en dat lokt weer gedrag uit bij de ander(en). EFT zet mensen weer in hun eigen kracht. Dat doet ze door gedrag te benoemen en te reflecteren, zodat mensen meer zelfinzicht ontwikkelen. Dat stelt hen weer in staat om hun gedrag beter te begrijpen en tijdig in te grijpen.

Na de basis volgen er drie trainingsdagen waarin er wordt geoefend met EFT binnen het sociale werk. Hoe zet je dit model preventief in om te voorkomen dat problemen en patronen hardnekkiger worden? Hoe versterk je de ander om te begrijpen hoe emoties doorwerken? Hoe leer je mensen in verbinding komen met elkaar? Je oefent met acteurs, onderzoekt, denkt en luistert mee binnen de reflecterende teams en ziet jezelf terug op camera om te leren en reflecteren.

Doelgroep

Voor iedereen die werkt in het sociale werkveld en regelmatig te maken krijgt met relatie- en gezinsproblemen, zoals sociaal werkers, jeugzorgprofessionals, IAG’ers, werkers in de (POH-) GGZ, supervisoren en buurtcoaches.  

 Leerdoelen

Na de opleiding ben je in staat om binnen de dagelijkse beroepspraktijk EFT interventies uit te voeren die bijdragen aan de eigen kracht van de hulpvrager. Hierbij focus je je op het vergroten van (zelf) inzicht, de werking van zichtbare en onzichtbare emoties, hechting en het aangaan van verbinding met de ander. Je bevordert het vermogen om patronen te herkennen waar mensen in vastlopen. Je kunt als professional (preventief) bijdragen aan relatieproblemen tussen mensen en weet ook wanneer doorverwijzing naar een therapeut nodig is.

  • Je bent je bewust van de verschillende patronen tussen mensen en kunt de hierbij behorende zichtbare en onzichtbare emoties onderzoeken;
  • Je hebt kennis van hechting, interactiepatronen en het theoretisch model van EFT;
  • Je hebt je nieuwe interventies eigen gemaakt, gericht op verbinding en emoties en kunt deze toepassen in het sociale werkveld;
  • Je hebt ervaring opgedaan door te oefenen en de verworven kennis van het EFT model te implementeren;
  • Je kunt reflecteren op je eigen handelen en hebt geoefend met acteurs en medestudenten;
  • Je kunt het EFT model inzetten in je werk om verdere escalatie van conflicten te voorkomen en versterkt zo je eigen kracht als hulpvrager.

Inhoud

De Post-hbo opleiding EFT in het sociaal werk heeft 9 lesdagen. Daarin worden de volgende onderdelen aangeboden:

  • 6 lesdagen basiskennis EFT;
  • 3 trainingsdagen waarin je met rollenspellen gaat oefenen;
  • 2 keer intervisie (onbegeleid). De toetsing bestaat uit een toepassingsgericht verslag, waarin je vanuit eigen casuïstiek aantoont hoe je vanuit gegeven kennis en methodiek hebt geïntervenieerd. Daarin beschrijf je ook je eigen professionele ontwikkeling.

Contact

Aanmelden voor de opleiding kan via Deeltijd Nieuw! EFT in het sociaal werk | Christelijke Hogeschool Ede (che.nl).

Ben je geïnteresseerd, maar heb je nog vragen? Stuur dan een mailtje naar Professionalssw@che.nl.


 

 

Deel training

Andere opleidingen & evenementen