Klik hier om deel te nemen aan dit webinar - Direct naar Zoom

 

Programma:

19.30 - 19.45 uur: Online boekpresentatie 'EFT in de Praktijk - Werkboek voor Therapeuten'
19.45 - 21.00 uur: Webinar 'Over de kracht van vasthouden als je (het leven) los moet laten'

 

'Over de kracht van vasthouden als je (het leven) los moet laten'

Mensen zijn relationele wezens. Gehechtheid biedt ons een lens om gedrag en interrelationele dynamieken te bekijken en te begrijpen. Hoewel oorspronkelijk onderzocht in de kindertijd, is gehechtheid even prominent aanwezig in de laatste levensfase. Volgens Bowlby speelt hechtingsgedrag 'van wieg tot graf' een rol. Hoe verhoudt gehechtheid zich tot sterfelijkheid in de geesteswetenschappen?

Verbinding biedt veiligheid, vooral wanneer u wordt geconfronteerd met een bedreiging. Ziekte (en in het bijzonder ongeneeslijke ziekte) confronteert ons met de volstrekte kwetsbaarheid van het leven. De dood kan worden gezien als een (zo niet de grootste) onwillige scheiding. De dood bedreigt ons gevoel van verbondenheid en veiligheid tot in de kern. Op het moment dat de dood ons dwingt los te laten, is de kracht van verbinding niettemin steeds krachtiger om veiligheid te bieden. Paradoxaal genoeg helpt vasthouden ons om los te laten. Denken langs de lijn van gehechtheid helpt ons om verbonden te sterven. Deze dynamiek wordt 'de palliatieve paradox' genoemd.

In dit webinar staan wij stil bij de spanning die bestaat tussen verbondenheid / gehechtheid en loslaten aan de dood. We staan stil bij de wil om te leven en de kracht om te sterven. In de kunsten (literatuur, films, muziek) wordt dit thema uitgebreid belicht, zoals we zullen laten zien. In dit webinar zullen wij geen EFT onderwijzen, maar aantonen hoe EFT als benadering en methodiek benut kan worden in dit specifieke veld. Dit webinar kan gezien worden als een ‘sneak-preview’ op de workshop die we zullen geven op de EFT Summit 2024.

Christiaan Rhodius is arts, specialist palliatieve zorg
Peter Verboom is gz-psycholoog, EFT therapeut (supervisor)

 

 

Deel training

Andere opleidingen & evenementen