Zes maanden geleden was het zover: de geboorte van onze tweede zoon. Een lief, rustig en gezond bolletje, dat zeer welkom was in ons gezin. Naast alle warmte en liefde die ik voelde, vond ik het ook (weer) spannend. Het betekende een grote verandering voor het hele gezin met alle stress en slapeloze nachten die erbij horen, terwijl mijn werk als therapeut bij PsyQ ook gewoon doorging. Onze oudste zoon is inmiddels vijf jaar, gaat naar school en wordt steeds zelfstandiger. De tijd van luiers en flesjes lag alweer even achter ons. Zouden we het weer aankunnen? Net als bij fietsen, bleken we het meeste gelukkig niet verleerd, en binnen een paar dagen verwijderde ik weer routineus poepspetters uit het nekje van onze baby.

Zielig

Helaas bleek ook ons andere spoor niet verleerd. Ik en mijn vriendin kwamen al snel weer terug in het herkenbare patroon van vijf jaar terug: discussies over de taakverdeling, allebei het gevoel hebben tekort gedaan te worden en geen enkele tijd en energie over hebben om nog in de relatie te steken. Je bent allebei moe, prikkelbaar en je hebt het gevoel alleen maar te geven, en dat haalt nou eenmaal niet het beste in je naar boven. Na de geboorte van onze eerste voelde ik me soms zieliger dan mijn patiënten. Omdat deze irritaties na de geboorte van onze eerste zoon vrij lang had aangehouden wilden we het dit keer niet zover laten komen. We besloten vanwege het gebrek aan tijd geen relatietherapeut te zoeken, maar de online Houd Me Vast cursus te doen.

De les lezen

En eerlijk is eerlijk, we hadden weinig verwachtingen over wat een online cursus ons zou opleveren. Als ik zie hoe moeilijk verandering al kan zijn in de therapiekamer, dacht ik dat het hooguit wat nieuwe inzichten zou opleveren. Daarnaast dacht mijn vriendin dat ik haar voornamelijk de les zou gaan lezen omdat ik veel meer van EFT wist (hoe komt ze er bij!? 😉). Maar toch gingen we van start met het lezen van het boek en het doen van de opdrachten.  

Inmiddels zijn we halverwege het programma (‘het Houd Me Vast Gesprek’). Dit ging niet zonder slag of stoot (ik: ‘waarom moet ik nou steeds degene zijn die er weer over begint’, zij: ‘Ik heb vannacht vier uur geslapen, give me a break’), maar we komen er. Het geeft ook een goed inzicht in de obstakels voor ouders met jonge kinderen. Het blijkt namelijk zelfs met de beste wil van de wereld moeilijk om wekelijks de tijd en energie te vinden om er samen een uur voor te gaan zitten, en dan ook nog het boek te lezen. Die vier maanden die je krijgt om het programma te doorlopen zullen nog behoorlijk krap blijken.

Duivelse Dialoog

Toch ben ik verrast dat als we ervoor gaan zitten, de opdrachten leiden tot waardevolle emotionele gesprekken. Bijvoorbeeld als we van elkaar snappen hoe we ons in onze Duivelse Dialoog voelen. We begrijpen van elkaar weer beter waar de dagelijkse irritaties over gaan, en wat we van elkaar nodig hebben. Dat het toch echt beter is om te zeggen wat er is bijvoorbeeld, dan om een avond op te bank te mokken en maar vol te houden dat je niet boos bent (ja joh?). En dat je soms aandacht van elkaar nodig hebt, die niet over de kinderen gaat. We leren elkaar weer beter kennen, een beetje zoals we dat deden aan het begin van de relatie en er nog tijd was om elkaar helemaal te willen begrijpen. Door de filmpjes word je meegenomen in het EFT gedachtegoed, en door de vragen kun je niet ontkomen aan het delen van gevoeligheden en verlangens.

Inmiddels is onze zoon zes maanden, en vinden we langzaam ons ritme terug. Zij het met minder tijd voor onszelf en voor elkaar. Het vertrouwen begint te groeien dat de nieuwe situatie ons niet verder uit elkaar drijft, maar juist dichter bij elkaar kan brengen. Alles voelt lichter als je er samen voor staat. En wellicht nog belangrijker: ik hoop dat we onze kinderen een voorbeeld kunnen geven in het oplossen van conflicten en het omgaan met emoties.

Lars van Kessel is, naast redacteur van de nieuwsbrief van Stichting EFT Nederland, GZ-psycholoog, gezins- en relatietherapeut, en EFT therapeut, en werkzaam bij PsyQ. De foto bij dit stuk is van Lars en zijn zoon. De online relatiecursus Houd me Vast vind je op: https://houdmevastonline.nl/

Deel artikel

Gerelateerd nieuws