Marco Bijtenhoorn

Relatietherapie Houd me Vast

Over mij

Ik ben een geregistreerd Relatie en Gezinstherapeut en ik werk momenteel vrijwel alleen nog maar met stellen en gezinnen.

Het vak ben ik ooit begonnen met een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Vervolgens heb me verder gespecialiseerd als sociaal psychiatrisch verpleegkundige op HBO-niveau, waarna ik ben gaan werken in de poliklinische psychiatrie. Hierin heb ik veel ervaring opgedaan in zowel Haarlem als Amsterdam. In mijn werk raakte ik doordrongen van de noodzaak om het systeem (partners, naasten) te betrekken bij de behandeling.

Deze bewustwording heeft er toe geleid dat ik in 2008 ben gestart met de opleiding tot relatie en gezinstherapeut bij het Lorentzhuis in Haarlem. Na afronding van de opleiding heb ik mij geregistreerd bij de beroepsvereniging van Relatie en Gezinstherapeuten. Dat is een erkende psychotherapeutische stroming.

Daarnaast heb ik mij gespecialiseerd in partnerrelatietherapie. Hiervoor heb ik in 2012 de basisopleiding Emotionally Focused Therapy (EFT) gedaan bij Sue Johnson en in 2015 de advanced opleiding tot EFT therapeut bij de Nederlandse afdeling van EFT. Deze opleiding heeft geresulteerd in de kwalificatie als aanvullend getrainde EFT registertherapeut.

Naast mijn eigen praktijk ben ik acht jaar werkzaam geweest als systeemtherapeut bij de GGZ instelling PsyQ in Haarlem. Vanaf 2019 ben ik gestart met de opleiding tot verpleegkundig specialist waarbij ik naast mijn eigen praktijk ook werkzaam ben in de kinder- en jeugdpsychiatrie waar ik vooral met jongeren en hun gezinnen werk.

Relatietherapie gaat over de wijze waarop we in relatie staan tot onze naasten. Iedereen krijgt gedurende zijn leven wel eens te maken met spanningen en problemen in deze relaties. Spanningen kunnen op verschillende momenten ontstaan, bijvoorbeeld wanneer kinderen geboren worden of juist uit huis gaan. Spanningen kunnen ook ontstaan wanneer ziekte de sfeer beïnvloedt, of we een periode erg druk zijn met ons werk of carrière.
Tot op zekere hoogte hoort dit bij het leven. Als het ons niet lukt om deze problemen zelf het hoofd te bieden, valt relatietherapie te overwegen.

U kunt contact met mij zoeken per e-mail of telefoon. Wij maken dan een eerste afspraak.
Een eerste gesprek noem ik ook wel een taxatiegesprek. Het doel hiervan is om samen met u en uw partner zo goed mogelijk zicht te krijgen op de relatie. Welke patronen spelen een rol, wat is de dynamiek binnen de relatie en belangrijker, wat is uw visie en die van uw partner op het probleem? Aan het eind van dit eerste gesprek zal ik met een samenvatting mijn observaties en interpretaties van de problematiek beschrijven. Hieruit voortvloeiend zal ik u een voorstel doen over de mogelijkheden voor een behandeling.

De klik met de therapeut is een belangrijke factor in het welslagen van de behandeling. De volgende stap in het proces is vaak even bedenktijd om over dit voorstel na te denken en het samen met uw partner eens worden over de voorgestelde behandeling.

Bij instemming met de behandeling worden de afspraken in overleg met u ingepland. Dit kan op wekelijkse, maar bijvoorbeeld ook op twee-wekelijkse basis. Een partnerrelatietherapie duurt in de regel tussen de vijf en vijftien zittingen.
Bij het eerste behandelcontact ontvangt u een behandelplan. Dit behandelplan bevat een samenvatting van het eerste gesprek, het behandelvoorstel en de behandeldoelen. Van elk gesprek zal ik voortgangsnotities bijhouden.

Praktische informatie

Leeftijdsgroep
Jong volwassen Volwassen Ouderen
Soort therapie
Relatietherapie Registertherapeut: ja
Status
Aanvullend getrainde EFT Registertherapeut
Ervaring
Meer dan 10 jaar
Opleidingen & trainingen
Naast relatie en gezinstherapeut ben ik ook geschoold in individuele therapieën waaronder schematherapie en EMDR NVRG (Lid) Vereniging voor schematherapie
Talen
Nederlands Engels
Werkmomenten
Woensdagavond waarbij keuze uit drie momenten:
18.00 uur
19.30 uur
21.00 uur
Beschikbaarheid
Binnen 1 maand
Prijzen
€130,-
Duur van de sessie
Duur van de sessies is 75 minuten.
Op de woensdagavond, waarbij keuze uit drie tijdstippen:
18.00 uur
19.30 uur
21.00 uur
Bereikbaarheid van de praktijk
Openbaar vervoer Dichtbij bushalte Dichtbij treinstation Dichtbij parkeren Rolstoelvriendelijk

Spreekt Marco jou aan als therapeut?

Maak kennis met Marco en kijk of het klikt!

Kennismaken