‘De interventie die ik veel gebruik is het “empatisch gissen”, om zodoende dichter bij de onderliggende emoties (hechtingsbehoeften) van betrokkenen te komen,’ zegt Karen Lans van Vandaag, mediation, coaching en therapie advocatuur.

Dynamiek

Mediationgesprekken aan tafel worden daardoor authentieker en stellingen en standpunten meer invoelbaar, merkt ze. ‘Niet alleen voor mij, maar juist ook voor de partners onderling. Dit leidt ertoe dat de partners elkaar weer als “mens” gaan zien. Niet de ander is de vijand, maar de dynamiek die is ontstaan doordat zij elkaar niet meer konden bereiken en daardoor beiden pijn voelden.’ Als een stel aan de mediationtafel tot dit inzicht komt, leidt dat tot verzachting, wat onmisbaar is voor het vinden van een tussenoplossing.

Bereiken

Cliënten reageren positief op de nieuwe aanpak. Het proces draagt niet alleen bij aan het bereiken van een overeenstemming in de vorm van een ouderschapsplan en convenant, maar ook aan een nieuwe vorm van verbinding, waardoor cliënten na echtscheiding beter kunnen blijven samenwerken, bijvoorbeeld in het ouderschap.

Invalshoeken

‘Ik zou andere mediators zeker aanbevelen om hun gereedschapskist met de EFM-tools uit te breiden. Het levert een schat aan nieuwe invalshoeken en mogelijke interventies op, waarmee het vrijwel altijd lukt om tot een zekere gemeenschappelijke basis te komen.’

 

29 februari bijeenkomst EFM

Ben jij ook geïnspireerd door de hechtingsvisie van Sue Johnson en pas je EFT buiten de behandelkamer toe? Laat het ons weten! De komende maanden besteden we in iedere nieuwsbrief aandacht aan het nieuwe vakgebied van EFM; emotionally focused mediation. Wil je daar meer over weten? Kom op 29 februari naar de bijeenkomst daarover. Hier vind je er meer informatie over. Op onze nieuwe site www.efmediation.nl vind je ook een overzicht van alle EFM-mediators bij jou in de buurt. 

 

Deel artikel

Gerelateerd nieuws