Houd Me Vast-Laat Me Los voor ouders met pubers (14-19 jaar) is een preventieve training voor ouders die de relatie met hun puber willen verbeteren. De gezinstraining werd ontwikkeld door Katja Pereira en Barbara Veldt en is gebaseerd op de training Houd Me Vast-Laat Me Los die door Paul & Nancy Aikin in de Verenigde Staten werd ontwikkeld, maar aangepast aan de Nederlandse cultuur.

Waarin verschilt de Nederlandse training van die van de Aikins in de VS?

‘Het Amerikaanse model ging uit van een vrijdagavond voor de ouders, en een hele zaterdag waarbij de puber mee moest. Dat is in Nederland lastiger, wij zien niet gebeuren dat Nederlandse pubers bereid zijn om met hun ouders in een groep met anderen zoiets te gaan doen. Dus wij doen het anders. Bij ons ligt de focus meer op de ouders en is de training diepgaander. De training bestaat uit vier avonden voor stellen, één apart gesprek met ouders en één (online) gesprek met de puber. Dan is er nog het tienerinterview, ontwikkeld door onze Noorse collega Christopher Knill. En tot slot het gesprek waarbij we iedereen samenbrengen. We gaan meer stapsgewijs te werk en ouders krijgen veel kans om te oefenen.’

Wat leren ouders in deze training?

‘Ouders komen binnen met klachten over hun kind; het luistert niet, het is steeds boos, of het doet zijn huiswerk niet. De blik is gericht op het kind, dáár ligt het probleem. Gelijk de eerste sessie al leren ze dat de problemen tussen hen en het kind relationeel zijn. Het ligt dus niet aan het kind. Ze gaan naar zichzelf kijken. Waarom doe je wat je doet? Hoe speelt je eigen gehechtheid daarin een rol? En welke impact heeft dat op je kind?’

Hoezo zijn de instapeisen voor therapeuten om deze training te leren geven bijgesteld?

‘Barbara en ik hebben de opleiding ontwikkeld en we willen dat deelnemers al veel ervaring hebben voordat ze eraan beginnen, zodat we goede trainers afleveren. Het is een nieuw programma en we willen niet dat het verwaterd. Maar tegelijk willen we dat veel therapeuten de opleiding volgen, zodat we veel gezinnen kunnen helpen. Daar hebben we een discussie over gevoerd met het bestuur. We zijn samen op zoek gegaan naar hoe we het instapniveau gelijk kunnen houden, maar tegelijk de training open kunnen stellen voor meer therapeuten.’

Meer informatie

  • Heb je zelf een puber en wil je eerst zelf de training met je puber volgen? De nieuwe training bij Katja Pereira en Barbara Veldt start op 16 januari. Zie hier voor meer informatie.
  • Hier lees je het interview terug dat Barbara eerder gaf over de training. Wil je zelf de training kunnen gaan geven? Inschrijven voor de train de trainer-cursus van maart doe je hier.
  • En heb je eerder de training gevolgd en wil je de korte enquête invullen om te horen hoe het sindsdien met je is vergaan? Heel veel dank vast! Je vindt de vragenlijst hier.

De nieuwe instapeisen:

  • Ervaring hebben in het werken met gezinnen;
  • De cursus Hechtingsgerichte gezinstherapie hebben gevolgd, of de basisopleiding EFT en de verdiepingstraining hebben gevolgd, óf lid zijn van de NVRG én de basistraining EFT hebben gevolgd.

 

 

Deel artikel

Gerelateerd nieuws