Het EFT Grand Café, op een regenachtige maandagavond in hartje Utrecht, werd verzorgd door Lotte Hoorn-Ten Hoeve, Katja Pereira en Karin Wagenaar. Katja Pereira plaatste naast de befaamde piramide van Maslow de wat minder bekende, maar even relevante piramide van Pinto. Veel Westerse samenlevingen zijn individualistisch ingesteld. We stellen het individu centraal. Maar veel samenlevingen zijn juist collectivistisch ingesteld. En voor individuen die zijn grootgebracht in die samenlevingen staat niet zelfontplooiing bovenaan, maar je reputatie.

Black Lives Matter

Karin Wagenaar vertaalde die kennis door naar EFT door in te gaan op het CARE-model. Aandacht voor Attachment, Relaties en Emoties is voor iedere EFT-therapeut gesneden koek. Maar plaats daarvoor eens Context: waar heeft de wieg van je cliënt(en) gestaan? ‘Een paar jaar terug toen de Black Lives Matter beweging opkwam was er veel kritiek op dat het EFT model te weinig aandacht had voor de context van cliënten. Er heeft toen een werkgroep gekeken, onder leiding van Leanne Campbell en Jim Farrow, en daaruit is de C van Context gekomen.’

Context

De C van context nodigt de therapeut uit om de therapie te beginnen met de vraag: ben ik al welkom in jouw huis? Mag ik al naar binnen? En mag ik alle kamers zien? Lotte Hoorn-Ten Hoeve: ‘Hoe zag jouw wieg eruit? Help me to see the world through your eyes. En vertrouw erop; dat wat belangrijk was, komt vanzelf boven drijven.’

Piramides van Maslow en Pinto

Webinar

Diversiteit was ook het thema van het vierde presummit webinar dat op 14 november werd gegeven. Daarnaast is er eerder het webinar ‘Cultuurverschillen in EFT’ gegeven door Roxanne Warring en Tony van der Steen. Het is gratis beschikbaar terug te kijken, alleen voor deelnemers. Je vindt het hier: https://video.eft.nl/webinars/cultuurverschillen-in-eft.

Krijg je de webinar niet gelijk te zien? Misschien ben je dan nog geen deelnemer. Of je moet nog inloggen. Ga naar onze site, eft.nl, druk op de knop naast ‘Professionals’ en log in. Ga naar het EFT videoportal en kijk onder ‘Webinars’. Het webinar ‘Cultuurverschillen in EFT’ werd gegeven.

Deel artikel

Gerelateerd nieuws