[Sue was] een wereldberoemde psychologe, bestsellerauteur, professor, onderzoeker, bedenker van Emotionally Focused Therapy (EFT), geweldige partner, ongelooflijke moeder, tuinierster, feministe, tangodanseres, natuurliefhebster, studente geschiedenis. Sue leefde drie jaar lang met kanker.  Op 23 april 2024 eindigde die reis.

Sue was gepassioneerd over haar werk, gepassioneerd over haar familie en vrienden - en haar honden. Ze hield van lesgeven en koesterde haar studenten. Sue ontving verschillende onderscheidingen en was het meest trots op het ontvangen van de Order of Canada van haar adoptieland.

Sue werd geboren op 19 december 1947 en groeide op in Kent, Engeland, waar ze bleef tot ze haar diploma haalde aan de Universiteit van Hull. Kort daarna verhuisde ze naar Vancouver, Canada, waar ze haar master en vervolgens haar doctoraat behaalde aan de University of British Columbia.

Omdat ze wilde bepalen hoe ze koppels het beste kon helpen om conflicten te herstellen, hun relaties te versterken en hun geestelijke gezondheid te verbeteren, bekeek ze honderden uren bandopnames van therapiesessies om de belangrijkste elementen te vinden die het verschil maakten en het leven van mensen veranderden. Haar resulterende proefschrift werd de kern van EFT - een humanistisch en ervaringsgericht therapiemodel dat nu de relatietherapie is geworden met de beste empirisch gevalideerde resultaten ter wereld. Samen met haar collega’s, tijdens (en na) haar periode als professor aan de Universiteit van Ottawa, ontwikkelde ze EFT verder om de gelijke relevantie en waarde ervan aan te tonen voor individuele (EFIT) en familietherapie (EFFT), gegrond in de gehechtheidswetenschap en de kracht van emotionele verbinding.

Sue laat een omvangrijk oeuvre na - talloze boeken, artikelen, hoofdstukken, lesvideo’s, interviews, podcasts en haar eerste fictiewerk, Edgar & Elouise. Van haar eerste boek voor het grote publiek, Hold Me Tight, Seven Conversations for a Lifetime of Love, zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht, het is vertaald in meer dan 30 talen en het is ontwikkeld tot educatieve relatieprogramma’s voor zowel live evenementen als online formats.

Sue geloofde dat om de kracht van het EFT therapiemodel te onderwijzen en te laten zien, ze het niet alleen moest schrijven en uitleggen, maar dat het ook belangrijk was om haar werk te illustreren. Ze nam talloze live therapiesessies op die de werkzaamheid van EFT aantoonden voor het onderwijs van andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg.  Sue wilde anderen laten begrijpen wat werkt en hoe de kracht en betekenis van emoties in het leven van mensen cruciaal is voor therapeutische genezing en algehele gezondheid en welzijn.

Samen met haar man, John Douglas, en haar collega’s, Gail Palmer en Alison Lee, richtte Sue in 1998 het Ottawa Couple and Family Institute op. Niet lang daarna werd het International Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy (ICEEFT) opgericht - een wereldwijd netwerk van professionals in de geestelijke gezondheidszorg verenigd om het gebruik en begrip van EFT te bevorderen. Vandaag de dag zijn er vele duizenden therapeuten lid, bijna 90 gecertificeerde EFT trainers en ongeveer 100 aangesloten centra en gemeenschappen over de hele wereld. EFT wordt onderwezen in meer dan 15 talen en in meer dan 40 landen. Sue sprak vaak over een belangrijk doel in haar leven - impact hebben. Dat heeft ze inderdaad gedaan.

Sue laat haar man John achter, haar drie kinderen Sarah, Tim en Emma, kleindochter Amelie en talloze vrienden en collega’s. Sue maakte overal waar ze kwam contact met mensen. Sue leerde ons lief te hebben. Sue heeft de wereld een betere plek achtergelaten. Moge haar nagedachtenis ons allen tot zegen zijn.

Een mooie podcast met Sue terugluisteren? Die vind je hier.

 

Deel artikel

Gerelateerd nieuws