Emoties en hechting

Bij EFT vormen hechting en emoties de basis voor iedere behandeling. Emoties wijzen de weg naar die zaken die voor jou en je partner belangrijk zijn. Hier lees je hoe EFT kijkt naar emoties en hechting.

Hier worden een aantal begrippen uitgelegd. Kijk voor meer informatie ook de verdiepende filmpjes hieronder.

Ruzies

Wist jij dat mensen ruzie maken omdat ze op die manier het emotionele contact proberen te herstellen?

Als je partner zich zwijgend terugtrekt voelt dat als verlies van de band en dat geeft paniek. We hebben maar een beperkt repertoire van reageren onder stress: verdedigen, vechten, vluchten of bevriezen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken vechten we voor de emotionele band door boos te worden. We willen gehoord worden. Helaas komt dat bij de ander als dreigend binnen en wordt de onderliggende boodschap (ik mis je) niet gehoord. De ander trekt zich terug om de relatie voor schade te behoeden, maar ook dat wordt misverstaan: het voelt voor de ander als onverschilligheid. Deze reacties versterken elkaar en zo raak je in een negatief interactiepatroon.

Je eigen hechtingsstijl kleurt ook vaak de zorgstijl die wij als ouders voor onze kinderen hebben. Wanneer jij en je partner veel discussies hebben over jullie verschillende zorgstijlen is het heel interessant om ook eens naar jullie hechtingsstijl te kijken. Mogelijk geeft dat meer inzicht in de aard van de verschillen. In het filmpje 'de cirkel van veiligheid' wordt er meer verteld over hoe een veilige hechting voor kinderen tot stand komt en wat je als ouders hieraan kunt bijdragen.

De invloed van een onveilige hechtingsstijl op daten

Wanneer je meer angstig of meer vermijdend gehecht bent kan dit een rol spelen wanneer je op zoek bent naar een (nieuwe) partner. Je kunt je onzeker voelen over jezelf en ongemakkelijk voelen over het leggen van contact. Dit kan veel stress met zich meebrengen en je kunt je diep van binnen zelfs afvragen of jij de liefde van een ander wel waard bent. In onderstaand filmpje wordt hier meer over uitgelegd en krijg je ook nog tips hoe hier beter mee om te gaan!

Deel pagina