In de briefing vooraf hebben ze me al verteld welke issues er spelen. De regionale netwerk-samenwerking stokt; er zijn grote en kleine organisaties die zich niet gelijkwaardig voelen, er speelt organisatie- versus regiobelang mee en er is de vraag wie eigenaar is van projecten en het collectief.

Een casus komt op die tussen twee bestuurders speelt. Of zo lijkt het. In eerste instantie is het het standaard patroon wat we in EFT ‘de protestpolka’ noemen. De ene persoon voelt zich niet gehoord en gezien en heeft zich innerlijk al teruggetrokken uit de samenwerking (‘ik kan roepen wat ik wil, uiteindelijk doet het er niet toe’). De andere persoon maakt zich groot (‘ik ga het zelf doen, ik heb jullie niet nodig’). De emoties laaien hoog op.

Samen ontrafelen we het disfunctionele patroon. Wat nog nooit eerder gezegd is, wordt nu uitgesproken. Ik sta in het midden, tussen deze twee mensen. Ik ben de ‘derde persoon’, die een veilige basis biedt. Er wordt gesproken via mij. Ik vertaal over en weer waar het écht over gaat en wat er gezegd moet worden. Het gaat over oud zeer, het nalatenschap van oud-bestuurders, persoonlijke patronen. Voor iedereen is het herkenbaar en invoelbaar, en de waardevolle essentie van waarom de samenwerking stokt.

Met behulp van de principes van EFT en relatietherapie werk ik aan het verbeteren emoties en werkrelaties. Door te begrijpen hoe hechting en emotionele responsiviteit invloed hebben op onze relaties, kunnen we een positieve beweging teweegbrengen, juist buiten de therapiekamer!

Tegen de deelnemers zeg ik samenvattend: ‘Het patroon dat in jou speelt, speelt in al jouw relaties, of het nu je team, organisatie of netwerksamenwerking is. En er is maar één persoon nodig om een patroon te doorbreken. Met dank aan die ene persoon die het vandaag aandurfde om zich bloot te stellen’.

 

Yvonne Beckers, is bestuurslid van Stichting EFT Nederland en daarnaast eigenaar van wat[]kan BV. Haar missie is om het EFT-gedachtegoed in de wereld te zetten, buiten ‘de therapiekamer’. Ze bouwt aan nieuwe verbindingen in relaties, waardoor mens, team en organisatie [weer) gaan sprankelen – en zich verder kan ontwikkelen.

Deel artikel

Gerelateerd nieuws