Ruim één op de vijf jongeren (12-18 jaar) maakt een echtscheiding mee, blijkt uit onderzoek van GGD Brabant-Zuidoost. Als ouders uit elkaar gaan, heeft dat vaak grote gevolgen voor kinderen. Er zijn spanningen thuis of hun veilige thuisbasis valt weg. Nu loopt het natuurlijk bij iedereen wel eens niet lekker. Vaak is dat gelukkig tijdelijk, maar soms kun je wel wat hulp gebruiken om weer in rustiger vaarwater te komen. Helaas is relatietherapie niet voor iedereen te betalen, en daar besloot de gemeente Eindhoven iets aan doen. Vanaf 15 december kunnen alle inwoners van Eindhoven gratis de beproefde online relatiecursus Houd Me Vast volgen.

Op je hoede

Als het even niet lekker loopt in je relatie, kun je merken dat je aan het overleven bent. Je bent steeds op je hoede. Dat is een logische en instinctieve reactie. Je ervaart verlies van verbinding met een voor jou belangrijk persoon. Daar reageert een deel in ons brein op: het limbisch systeem. Dat is het waakcentrum dat wordt geactiveerd bij stress. Een (mogelijk) verlies aan verbinding wordt door je limbische systeem gezien als ‘gevaar’. Ons denken en voelen worden gekleurd door deze reactie, en we gaan reactief handelen. Instinctief schiet je dan in de aanval of verdediging, of je bevriest en loopt vast.

11 minuten

Liefde en hechting zijn noodzakelijk om te kunnen overleven. Dit was in de oertijd al zo. De mens kon alleen overleven in een groep. De verbinding met anderen was dus letterlijk noodzakelijk om in leven te kunnen blijven, niet alleen als kind, maar ook als volwassene. Behoefte aan je veilig voelen bij de ander en gezien en begrepen worden door de ander, zijn dus hele basale hechtingsbehoeften. Ze zijn menselijk en universeel. Goede relaties beschermen niet alleen ons lichaam tegen ouderdom, maar houden ook ons brein scherp. Zwitsers onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijks portie van 11 minuten fysieke intimiteit (aanraken, zoenen of seks) zelfs leidt tot substantieel lagere niveaus van het stresshormoon cortisol. Dus heb je veel stress? Zet dan in op het verbeteren van je relatie. Want het goede nieuws is dat je verbinding kunt leren.

Wat leer je in de cursus?

In de online cursus Houd Me Vast leer je:

  • dat emoties voortkomen uit universele basisbehoeften.
  • negatieve gedragspatronen herkennen in je relatie: trek jij je terug of zoek je meer contact?
  • diepere emoties herkennen: heb je waardering nodig en waar ben je bang voor?
  • aan de hand van 7 praktische stappen leer je om ruzies te stoppen en hoe je anders op de ander kunt reageren.
  • hoe je een open gesprek kunt voeren over je angsten en je behoeften.
  • en om samen terug te kijken op een relatiecrisis. Een ruzie raakt je persoonlijk en je doet de ander soms (onbewust) pijn. Maar hoe kun je je weer opnieuw emotioneel verbinden?
  • intimiteit en seksualiteit gaan makkelijker wanneer er een emotionele verbinding is. Wat heb jij nodig om je veilig te voelen en weet de ander dat?

Juist voor koppels zonder grote problemen

De relatiecursus is bedoeld voor stellen die niet in een scheiding of acute crisis zitten, maar voor stellen die merken dat hun relatie wel een oppepper kan gebruiken. Naast de online relatiecursus is er ook een fysieke Houd Me Vast-training. Ook die gaat binnenkort van start. Daarover vind je meer informatie op https://bit.ly/efteindhoven.

Gemeente Eindhoven

Gemeente Eindhoven is de eerste gemeente in Nederland die al haar inwoners gratis toegang biedt tot deze relatiecursus. Deze proef maakt deel uit van het Deltaplan Jeugd en het preventief jeugdbeleid van de gemeente.

Alles draait om hechting

De cursus Houd Me Vast is ontwikkeld door Stichting EFT Nederland. Deze stichting zet zich in voor Emotionally Focused Therapy, een vorm van relatietherapie waarbij het draait om hechting. EFT is ontwikkeld door Dr Sue Johnson uit Canada. Zij ontdekte dat hechting niet alleen iets is dat we als kinderen nodig hebben, maar ons hele leven lang. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar EFT gedaan en de methode is effectief gebleken. Tot wel 80% van de stellen geeft aan er baat bij te hebben gehad.

Aan de slag

Ben je nieuwsgierig geworden en vraag je je af of de relatiecursus ook iets voor jullie is? Doe vast een proefsessie. Meld je aan op www.houdmevastonline.nl/eindhoven.

Deel artikel

Gerelateerd nieuws