Lange tijd heb ik de verbreding van EFT naar andere therapievormen (gezinnen, individuele cliënten) aan me voorbij laten gaan. Dit met name omdat ik het werk met stellen al uitdagend genoeg vond. En ik moet bekennen, omdat ik wel eens dacht: waarom moet elke therapievorm uiteindelijk het antwoord op alle levensvragen proberen te vinden, in plaats van zich te houden bij waar het voor is bedoeld? Met deze kritische gedachten in mijn achterhoofd, hoopte ik toch ook meer te weten te komen hoe ik mijn EFT-ervaring zou kunnen inzetten in mijn werk met individuen.

De aftrap was een leuke kennismaking met Martine van Blaaderen, de nieuwe manager marketing en communicatie bij Stichting EFT. Vervolgens vertelden Karin Wagenaar en Lotte van Hoorn meer over hun ervaringen met EFIT. Hierin werd duidelijk dat EFIT in sommigen opzichten erg lijkt op EFT voor paren en in andere aspecten echt anders is. Zo kan ook bij EFIT gebruik worden gemaakt van de stappen in de EFT-tango, waarbij de enactment ( of ‘encounter’ bij EFIT) niet naar de andere partner is, maar naar een persoon uit het heden of verleden, of een deel van het zelf. Deze encounter vindt dan imaginair plaats en helpt het doorleven en te doorvoelen en het zelfbeeld van de cliënt te veranderen.

Lotte en Karin waren dapper genoeg om beelden vanuit hun eigen praktijk te laten zien, en dit hielp om een beter beeld te krijgen hoe dit er in de praktijk uit kon zien. Er werd mooi getoond hoe de empathische validerende therapeutische houding hun cliënten hielp de verbinding met zichzelf en anderen aan te gaan. Doordat dezelfde houding en technieken werden gebruikt die ook in de echtpaartherapieën wordt gebruikt, voelde het alsof je hierin niet op ‘nul’ begint als EFT-therapeut.

Hierna werd in groepjes besproken hoe nieuw deze werkwijze was en in hoeverre men al dacht dit te kunnen toepassen. Vanuit ons groepje werd goed de aansluiting gevonden met het werken vanuit verschillende delen van het zelf dat ook bij schematherapie gebruikelijk is. Maar de aandacht voor de emotie en de lijfelijke ervaring werd dan weer als uniek EFT gezien.

Met een gezellige na-borrel en boekverkoop werd avond afgesloten. En heeft het mij toch overtuigd eens te beginnen aan het boek.

En wie weet toch eens die opleiding op termijn?

Lars van Kessel

Bestel Een introductie in EFIT

 

De foto's zijn gemaakt door Martijn Voorhout van Beeldloods:

Deel artikel