Zo zeg je tegen je partner “ik houd van je” in thuis-isolatie

  • 28 mei, 2020;

De Coronacrisis heeft ons de afgelopen twee maanden een enorme, sociale klap in het gezicht gegeven. Waar we eerst de sociale wezens konden uithangen die we zijn, moesten we onszelf opeens opsluiten in ons huis met onze partner (en onze kinderen). Als je anderen wilde zien of spreken, moest dat allemaal op minstens 1,5 meter afstand. We deelden afgelopen woensdag een feitje over dat geen liefde ontvangen – in sociaal isolement – schadelijker is voor een mens dan roken. De negatieve effecten van roken op de gezondheid is algemene kennis. Kijk o.a. naar de sigarettenpakjes die nu in Nederland worden verkocht. Wil je gezond zijn? Dan is de oplossing eenvoudig: gewoon niet roken. Maar het ‘gewoon’ liefde geven aan een ander ligt toch wat complexer dan simpelweg geen sigaret opsteken. Hoe geef je liefde aan je partner in tijden zoals dit?

 

Knuffel elkaar
Dit is vooral een belangrijke voor stellen die met kinderen thuis zitten. Relatietherapeut Joey Steur vertelt in een interview met Het Parool dat veel partnerrelaties onder stuk komen te staan, omdat het gezinsleven alle prioriteit krijgt. “Normaal gesproken ga je naar je werk, zoek je vrienden op en passen opa’s en oma’s soms op de kinderen, maar al die momenten om op te laden zijn weggevallen” zegt Steur. Het is niet meer zo makkelijk geworden om samen op de bank te kruipen op een vrijdagmiddag, terwijl de kinderen bij een vriendje of vriendinnetje aan het spelen zijn of bij opa en oma voor de televisie zitten met de koekjestrommel op schoot. Voor relatietherapeuten is het algemene kennis: elkaar aanraken is ontzettend belangrijk in een relatie. Je maakt bij een knuffel oxytocine aan, oftewel het knuffelhormoon. Elkaar knuffelen, laat je meer verbonden met elkaar voelen. Hoe creëer je dit met je partner? Kies bijvoorbeeld een vast moment op de dag om elkaar vast te houden voor minstens een minuut, als dat jullie een houvast geeft. Of omhels elkaar op een willekeurig moment van de dag, als jullie van spontaniteit en verrassingen houden. Wij willen erom wedden dat jij en je partner meer verbonden met elkaar zullen voelen na een week dit volhouden.

 

Communiceer met elkaar
We hebben het allemaal wel minstens één keer gedaan: invullen wat je partner denkt of voelt, zonder dat hij of zij het direct aan jou heeft verteld. Het maakt niet uit of jullie zes maanden samen zijn of meer dan tien jaar. Communiceren is en blijft altijd cruciaal in een relatie. “Het helpt om uit te spreken waar je behoefte aan hebt. Ga er niet van uit dat je wel weet wat de ander denkt en voelt, al ken je elkaar al jaren” zegt Jean-Pierre van de Ven, relatietherapeut, tegen Het Parool. “De closeness-communication bias heet dat: als mensen op elkaars lip zitten, overschatten ze de mate waarin ze denken te weten wat er in de ander omgaat. Blijf daarnaar vragen en maak ruimte voor een goed gesprek. En luister. Zegt je partner dat hij of zij even met rust gelaten wil worden, doe dat dan ook.” EFT-therapeut Peter van der Ven sluit zich hierbij aan. Het is ook niet erg om aan je partner te vragen wat zijn of haar behoeftes zijn. “Mannen weten vaak niet wat ze willen. Ze zijn opgevoed om hun gevoelens te onderdrukken. Vrouwen zijn daarentegen zo gewend om voor iedereen te zorgen, waardoor ze ook niet weten wat ze willen. Er is zoveel aan de hand en de situatie verandert zo snel dat niemand alles zal opmerken wat iedereen nodig heeft of wenst. Dus vraag het rustig aan je partner en bespreek het met elkaar” legt hij uit in een artikel dat hij heeft geschreven voor Stichting EFT Nederland. Van der Ven spoort ook partners aan om de gespreksonderwerpen niet altijd serieus te houden. “Breng wat humor in de gesprekken met je partner om plezier te verhogen en om spanning te verminderen.”

 

Plan tijd in met elkaar
Voel je niet schuldig als je bijvoorbeeld de kinderen eens een avond eerder in hun bed stopt. “Nee (schoon)papa en (schoon)mama, we bellen morgen wel. Vandaag zijn we niet bereikbaar.” We spenderen nu wel meer tijd met onze partner, maar spenderen we het ook écht met onze partner? Jullie kunnen wel samen aan de eettafel zitten zonder een woord uit te wisselen, terwijl jullie druk aan het scrollen zijn door Facebook of Instagram. Dan zit je wel bij elkaar, maar niet met elkaar. Hoog tijd om quality time met elkaar in te plannen. Vorige maand hebben wij een artikel geschreven over vijf leuke dates die jij en je partner thuis kunnen doen. Deze kunnen nog steeds uitgevoerd worden, maar vanaf 1 juni mogen we allemaal wat versoepelingen in de maatregelen ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de restaurants die weer opengaan. Reserveer een tafel, in het restaurant zelf of op het terras, en geniet samen even van een avondje niet koken. Of reserveer twee plaatsen in een bioscoop, theater of concertzaal. Het is ook weer mogelijk om te sporten in de buitenlucht, dus jij en je partner kunnen kijken of er een sportles op afstand gegeven wordt bij jullie in de buurt.

 

Hulp of begeleiding nodig?
Het is niet erg om toe te geven dat jij en je partner een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sterker nog: het laat zien dat jullie beiden bereid zijn om te werken aan jullie relatie. Onze EFT-therapeuten staan voor jullie klaar om de verbondenheid tussen jullie te verbeteren. Klik hier om een EFT-therapeut bij jou in de buurt te zoeken. Twijfel je of jullie relatie goed is of in de gevarenzone zit? Doe dan onze wetenschappelijk-onderbouwde relatietest op onze website. Op basis van de uitkomsten krijg je een vrijblijvend advies.