Zo maak je samen thuis zitten minder erg

  • 25 maart, 2020;

In ons vorige artikel hebben we geschreven over hoe je samen thuiswerken minder erg kan maken. Nu vult werk natuurlijk niet je hele week. Je vrije tijd hebben, is belangrijk voor iedereen. Maar nu de maatregelen rondom de coronacrisis nóg verder zijn aangescherpt, worden de opties buiten het huis steeds minder. Hoe overleef je het thuis zitten met je partner zonder elkaar in de haren te vliegen?

Laten we eerst nog alle nieuwe maatregelen op een rijtje zetten:

  1. Alle evenementen, ook die van minder dan 100 personen, zijn tot 1 juni afgelast;
  2. Als je met meer dan drie mensen buiten loopt zonder 1,5 meter afstand te houden, riskeer je een boete;
  3. Je mag niet meer dan drie personen thuis uitnodigen;
  4. Gemeentes hebben nu de bevoegdheid om natuurgebieden, zoals stranden, dicht te gooien. Een strandwandeling kan je nu ook een boete kosten;
  5. Ben je verkouden? Dan blijf je helemaal thuis. Heb je koorts? Dan blijft iedereen thuis.

Dit zijn heftige maatregelen. Daar gaan je plannen om je verjaardag te vieren, een boswandeling te maken met vrienden of een concert te bezoeken. Maar het is ontzettend belangrijk dat we ons houden aan al deze maatregelen. Dan zit er maar één ding op: thuis het beste ervan maken. En ja, dan kan het voelen alsof je relatie op de proef gesteld wordt.

Vervang het ritueel buitenshuis naar binnenshuis

Hebben jij en je partner het ritueel om elke week naar dat ene leuke koffietentje in de buurt te gaan? Of gaan jullie elke zondagmiddag lopen door het bos? Of sporten jullie elke donderdagavond? Aan jullie nu de taak om deze activiteiten zodanig om te draaien dat jullie dit alsnog kunnen doen, maar dan thuis! Maak bijvoorbeeld zelf je koffie, plof op de bank en praat even bij met elkaar. Vervang de boswandeling met elke zondag werken aan jullie tuin of balkon om dit plekje nóg gezelliger te maken. Je haalt het bos wel naar jou toe. Kies samen een sport uit die jullie thuis kunnen doen: yoga, fitness, dansen… Er staan nu genoeg tutorials op het internet, waardoor het thuis sporten nog makkelijker is geworden.

Geef elkaar de ruimte om terug te trekken

Niemand zegt dat je altijd met elkaar moet zitten als je samen thuis zit. Het is gezond voor jezelf en voor je partner om even tijd voor jezelf alleen te nemen. Sluit je even op in de slaapkamer en ga een boek lezen of mediteren. Claim de keuken en ga koekjes bakken of een pizza maken. Wil je even alleen naar buiten en vertoon je geen verschijnselen? Maak een ommetje door de buurt (wel afstand houden van anderen, natuurlijk). Door dit te doen, voorkom je dat jullie zodanig op elkaars lippen gaan zitten dat alle kleine irritaties naar boven komen.

Spreek met jullie vrienden of familie af via Skype of Zoom

Waarom zou je deze online videochatprogramma’s alleen gebruiken voor werk, als het ook voor privé kan? Bel jullie ouders even op om bij te kletsen met hoe het gaat. Spreek met je vrienden af om met z’n allen een fles wijn of een paar biertjes te openen, samen een Netflix film of serie te kijken of om samen een spel te spelen. Wees creatief! Er zijn genoeg manieren om je vrienden en familie te zien. Helaas niet fysiek, maar wel digitaal.