Single zijn: nog steeds taboe?

  • 12 februari, 2020;

“Ben jij nog steeds single? Voel je je dan niet eenzaam? Oh, ik ken iemand met wie jij écht moet gaan daten. Het is een collega van mijn man. Hij/zij zal echt perfect voor je zijn.” Alle singles onder ons hebben dit vast minstens één keer voorbij horen komen. Lief dat ze meedenken, maar mag je niet gewoon lekker single zijn? Is vrijgezel zijn dan nog steeds een taboe?

We leven in het jaar 2020 en het komt nog steeds voor dat singles zich schamen omdat ze single zijn. In een artikel vertelt Fleur Baxmeier dat vrijgezelle vriendinnen van haar alle familieweekendjes en bruiloften begonnen te vermijden, want ze hadden absoluut geen zin in die onsmakelijke grapjes, ongevraagde adviezen en impertinente vragen over hun relatiestatus. “Ik kan me nog herinneren dat ik in mijn relatieloze tijdperk niet eens een poes in huis durfde te nemen, uit angst dat mensen me zouden gaan zien als dat gekke kattenvrouwtje”, vertelt Fleur.

Op dit moment telt Nederland ruim 3,3 miljoen singles, wat bijna neerkomt op één op de vier volwassen inwoners. Dat is een hoop meer dan in 1950. Toen had dit kleine landje welgeteld 285.000 singles. En het aantal vrijgezelle Nederlanders blijft ook groeien. De verklaringen hiervoor zijn vrij logisch. Het is tegenwoordig heel makkelijk om van partner te switchen, de vergrijzing van de babyboomers nemen nog meer toe en er is een groeiende groep ouderen die na het overlijden van hun partner of na een scheiding er bewust voor kiezen om single te blijven. Dan zou je ook denken dat de taboe rondom single zijn meer zou verdwijnen, toch?

Ervaringsdeskundige Alexandra Heering wil met haar boek ‘Single geluk’ ons negatieve beeld van vrijgezel zijn de wereld uit slaan. “’Het laatste taboe in Nederland is alleenstaand zijn' zei premier Mark Rutte in een aflevering van Zomergasten. En het klopt. Want zelfs als je een stralende, knappe, succesvolle, spontane minister-president bent, denken mensen nog steeds 'Er moet toch iets mis zijn, want hij is single'". Alexandra vindt veel dingen van single zijn heerlijk. Haar grootste argument? Je hebt alle vrijheid! Je kunt alle kanten op gaan, zonder constant rekening te hoeven houden met je partner die je nog wel eens kan tegenhouden. Geen partnerrelatie is ook goed om echt de tijd voor jezelf te nemen. Je leert van jezelf af te hangen en voor jezelf te zorgen.

Je hoeft je ook nergens over te schamen. Want schaamte is een rotgevoel vindt schrijfster Joyce Spijker. “In onze maatschappij is het alsof het hebben van een partner gelijkstaat aan Het Beloofde Land. Dat doet wat met je zelfvertrouwen en zo ontstaat single schaamte”, zegt Joyce. En die schaamte hoeft helemaal niet. “Zie het zo: single zijn is een tijd voor zelfontwikkeling en er zitten zoveel mooie, positieve kanten aan single zijn. Oh, en je kunt jezelf zien als een echte trendsetter. Een beetje een grapje, maar wel de waarheid: singles zijn nu nog in de minderheid, maar de aantrekkingskracht groeit meer en meer.”