Samenwonen met je partner? Dit is wat jullie van tevoren moeten weten

  • 23 juli, 2020;

We schetsen als introductie van dit artikel een scenario voor je: je bent al een tijdje samen met je partner. Jullie wonen nog niet samen, maar jullie hebben sinds kort de beslissing genomen om samen te zoeken naar jullie (droom)woning. Jullie vertellen dit besluit enthousiast aan jullie vrienden en familie, jij maakt gelijk 14 Pinterest borden aan om inspiratie op te doen en hij slaat direct 38 woningen op in zijn favorieten op Funda. Super leuk en romantisch, maar er komen ook veel realistische kwesties op jullie pad die opeens samen opgelost moeten worden. Waar moet je rekening mee houden? Wat moet van tevoren besproken worden? We stellen in dit artikel zes vragen die jij en je partner met elkaar kunnen bespreken, voordat jullie de sleutel in ontvangst nemen.

Vraag 1: Hoe maken jullie ruzie en hoe lossen jullie deze op?
Een relatie hebben, is hard werken. Het komt voor dat jullie soms ruzie met elkaar hebben; misschien over kleinere dingen, of over wat grotere dingen. Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten hoe jullie ruzie maken en hoe jullie ruzies oplossen. Zeker als jullie straks in één huis zitten, zal de kans op irritaties verhoogd worden, omdat jullie opeens veel meer tijd met elkaar doorbrengen. Wij hebben in juni een artikel geschreven over hoe je beter ruzie kunt maken. Lees het rustig door en haal er tips uit die jij en je partner kunnen oefenen waar nodig is.

Vraag 2: Hoe gehecht zijn jullie aan privacy en/of vrijheid?
Wanneer jullie samen gaan wonen, geef je een deel van je persoonlijke vrijheid en privacy op. Vind jij het fijn om je elke avond even alleen op te sluiten om bij te komen van werk? Of vind je partner het belangrijk om elk weekend te stappen met vrienden? Besluit je partner last-minute dat hij of zij nog een borrel gaat doen met collega’s terwijl jij nét eten voor jullie beiden hebt gekookt? Of heb je spontaan voor aankomend weekend een weekendje weg gepland met je broer of zus en je partner weet daar nog niks van? Bespreek gerust met elkaar waar jullie waardes in privacy en vrijheid liggen en hoe jullie hier het beste mee om kunnen gaan. Zo kan het zijn dat je partner je op tijd laat weten om zijn portie avondeten in de koelkast te zetten; dan heeft hij/zij voor de volgende dag een luxe lunch en heb jij niet voor niks gekookt. Of laat jij het weekendje weg gewoon doorgaan, want dan kan je partner dat weekend ook zijn of haar eigen ding doen.

Vraag 3: Hoe gaan jullie de woning inrichten?
Dit is natuurlijk een vraag die ook niet mag ontbreken. Sterker nog: dit is misschien wel een van dé leukste vragen om het met je partner over te hebben. Het verschilt vanzelfsprekend of jullie samen naar een geheel nieuwe woning gaan of dat één van jullie bij de ander intrekt. Het is uiteindelijk belangrijk dat jullie een plekje creëren waar jullie je allebei meer dan thuis voelen. Wat voor spullen heb jij? Wat voor spullen heeft je partner? Wat houden jullie en wat gaat naar de kringloop of wordt verkocht op Marktplaats? Van wat voor interieurstijl(en) houden jullie? Maak lijstjes, maak inspiratieborden en speel vooral met ideeën hoe het niet jouw huis of zijn/haar huis wordt, maar jullie huis.

Vraag 4: Hoe gaan jullie de financiën aanpakken?
En dan het meest vervelende, ongemakkelijke of kwalitatief uitermate teleurstellende onderwerp: hoe gaan jullie geldzaken aanpakken? Hebben jullie allebei een baan? Misschien studeert één van jullie nog? Openen jullie een gezamenlijke rekening of gaan jullie alle bonnetjes bewaren? Wanneer betaal je iets voor jezelf en wanneer betaal je iets voor jou en je partner? Betalen jullie dezelfde hoeveelheid huur of hanteren jullie ‘verdient meer, betaalt meer’? Maak hierin duidelijke afspraken. Zet deze desnoods op papier, zodat jullie makkelijker op jullie afspraken terug kunnen vallen. Las ook bijvoorbeeld elke laatste dag van de maand een moment in waarin jullie de kosten en baten bespreken van de afgelopen maand. Dan weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn.

Vraag 5: Hoe worden de huishoudelijke taken verdeeld?
Heb jij een voorliefde voor koken, terwijl je partner daar een grote hekel aan heeft? Vind jij stofzuigen een verschrikkelijke taak, terwijl je partner daar geen problemen mee heeft? Laat zij al haar make-up en haarproducten slingeren in de badkamer? Ruimt hij zijn vieze ondergoed en sokken niet gelijk op in de wasmand? Het bewonen van een woning is ook het bijhouden van een woning. Jullie hebben jullie eigen spullen, eigen manier van leven en ook eigen routines. Als je een routine hebt van op jezelf wonen, dan duurt het eventjes voordat jij je routine hebt veranderd. Hetzelfde geldt voor je partner. Schuif met elkaar om de tafel, schrijf alle dagelijkse en wekelijkse taken op en zet kruisjes neer bij welke jij wel wilt doen en welke je partner wilt doen. Als er klusjes overblijven waar jullie allebei geen zin in hebben, dan is het een kwestie van (eerlijk) verdelen. Geef elkaar vervolgens de tijd om aan deze nieuwe routine te wennen. Help elkaar herinneren – hang de lijst desnoods op de keukendeur, zodat jullie elkaar op de verdeling kunnen wijzen – en wordt niet direct boos als je partner iets is vergeten.

Vraag 6: Plannen jullie ook leuke activiteiten in?
Het samenwonen zal in de eerste paar weken of maanden nog voelen als een vakantie; een paradijs met een roze bril waarbij het dagelijkse leven nog niet zo in de weg kan zitten. Maar na een tijdje leven jullie routinematig met elkaar of misschien zelfs langs elkaar heen. Jullie spenderen al zoveel tijd samen, waarom zou je dan nog buiten het huis gaan? Plan een vakantie, ga een keertje uit eten, wandel in het bos of op het strand. Het blijft goed voor jullie om de deur uit te gaan, een date-dag te hebben of andere ‘relatie-dingen’ te doen. Dat jullie daarna samen in jullie eigen huisje in slaap vallen, is alleen maar een bonus.