Roze bril

  • 16 februari, 2018;

Op mijn neus heb ik een bril, waarvan de achterzijde roze is. Dat wil echter niet zeggen dat ik door een roze bril naar het leven kijk. Al wordt er weleens van mij gezegd dat ik het leven met een bepaalde lichtheid kan beschouwen. Maar daar had ik die bril niet voor nodig! Een bril heeft als bedoeling om scherper te kunnen zien. Met name als ik naar de film ga is ie onmisbaar.  De laatste jaren merk ik, dat ik naast mijn eigen bril ook symbolisch door een andere bril kijk, namelijk de “EFT bril”. Vanuit die bril ben ik opmerkzamer geworden voor het zogenaamde hechtingsperspectief. Bij het zien van een film zie ik opeens allerlei thema’s langskomen die ik kan verbinden met aspecten van mijn werk als relatietherapeut. Bij veel films draait het namelijk vaak om de liefde, om gezien worden, maar net zo vaak over elkaar kwijt raken en gebroken harten, onbegrip en gemiste kansen. Doorspekt met veel emoties.

Wanneer ik naar die films kijk vanuit een “EFT bril”, dan zie ik hechtingskwetsures en hechtingstrauma’s langskomen, maar ook de scharniermomenten waarin, in een split second, iets kan veranderen, als de hechtingbehoeftes vervuld worden en de partners elkaar weer met nieuwe ogen kunnen bekijken. Nu zal je denken: “ is dat niet stomvervelend om tijdens een avondje uit ook nog met werk bezig te zijn?” Dat is het voor mij niet. Want het blijft voor mij, net als bij veel anderen, toch elke keer weer boeiend om te kijken naar het liefdesleven van mensen op het witte doek. En vooral omdat die fragmenten die mij raken in de film, juist die momenten zijn, die er in de EFT echt toe doen. En dat levert dan weer leuke gesprekken op in de nazit van de film.


En ik zal het sterker vertellen: ik ben van plan om op deze plek door middel van mijn weblog regelmatig met je te delen over mijn bevindingen bij de film. En als je wilt, kun je daarop reageren. Of schrijven waarin jij geraakt werd in een film of boek of serie. Dat geeft vast weer een ander perspectief wat de moeite waard is om nader te bekijken. We kunnen per slot van rekening regelmatig eens een andere bril opzetten en dan kijken wat er te zien is! 

 

Ria de Jong, relatie- en gezinstherapeut in Amersfoort, schrijft al jaren blogs over wat haar opvalt nu ze films met de 'EFT bril' op bekijkt. Hier een eerste blog van Ria waarom het leuk is met de hechtingsbril op naar de bioscoop te gaan. Voor de filmreviews met de EFT bril op bekeken: http://www.dejongtherapie.nl/weblog