Relaties en Coronavirus: de cijfers

  • 30 juli, 2020;

Het is bijna vier maanden geleden dat wij in Nederland te maken kregen met de maatregelen van het Coronavirus. Misschien voelde dit voor velen wel als de langste vier maanden ooit, want er is veel gebeurd in inmiddels 140 dagen tijd. We zaten opeens hele dagen thuis met onze partner, zowel werk als vrije tijd, en we moesten meer tijd steken in het creëren van een veilige omgeving voor zowel onze relatie als ons gezin. Veel veranderingen, dus. Maar wat zijn daadwerkelijk de cijfers en effecten op alle gezinnen en partnerrelaties in Nederland? We brengen je hier up-to-date.

We verwachten dit jaar een stijging in scheidingen
Dat laat Alexander Leuftink, voorzitter van vFAS, weten in een interview met het AD. “De 40.000 echtscheidingen gaan we dit jaar zeker halen,” laat Leuftink weten. “Normaal zijn dit er ongeveer 30.000.” Echtscheidingsadvocaten zien normaal na de zomer- en kerstvakantie een piek. Gelukkig wordt er wel verwacht dat het aantal aanvragen daalt nu de versoepelde maatregelen zijn ingezet.

Veel scheidingen worden uitgesteld
Daarnaast zien we dat veel stellen in de afgelopen drie maanden hun scheiding hebben uitgesteld. “Op dit moment staat ons hoofd wel ergens anders naar. Daarnaast zijn de kinderen thuis en moet er ook qua werk vaak het nodige geregeld worden. Mensen willen liever zo min mogelijk naar buiten en stellen de scheiding dus uit,” vertelt De Nationale Adviesbalie in een artikel. Ze waarschuwen ook dat er sprake zal zijn van extra drukte nu de maatregelen zijn versoepeld.

EFT-therapeuten ontvingen sinds de start van de lockdown minder verzoeken
In april hielden wij een enquête onder onze therapeuten waarvan de resultaten werden gebruikt tijdens een Tweede Kamerdebat over relaties en het Coronavirus. Het eerste wat wij vroegen aan onze therapeuten was of zij sinds de start van de lockdown meer of minder verzoeken kregen voor begeleiding. Ruim 60% liet daarin blijken dat zij minder verzoeken kregen. Volgens Jan Hol, bestuurslid van Stichting EFT Nederland, kan dit onder andere te maken hebben met het verlies van inkomsten, waardoor relatietherapie niet meer betaalbaar is. Een andere verklaring kan zijn dat partners meer gefixeerd waren op het hoofd boven water houden en het gezin draaiende houden, waardoor relatieproblematiek op een laat pitje werd gezet.

Volgens EFT-therapeuten is relatieproblemen en huiselijk geweld toegenomen
Tijdens onze enquête vroegen wij ook aan onze therapeuten of in hen ogen het aantal meldingen van relatieproblemen en/of huiselijk geweld toenamen. Daarbij antwoordde 75% van de gevraagden met “ja”. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 1 op de 3 vrouwen wereldwijd te maken met fysiek of seksueel geweld, meestal gepleegd door hun partner. Maar door de Coronamaatregelen lijkt dat aantal te groeien. Hier in Nederland meldt De Kindertelefoon, de politie en stichting Veilig Thuis een groei in het aantal telefoontjes van mensen die om hulp vragen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vorig maand een codewoord gelanceerd de mensen tegen medewerkers van een apotheek kunnen zeggen. Met dit codewoord kan hulp van organisatie Veilig Thuis ingeschakeld worden. "Juist in deze tijd mag niets slachtoffers in de weg staan om huiselijk geweld te melden", zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS. "Met het instellen van een codewoord bij de apotheek komt er een manier bij voor slachtoffers om hun situatie aan te kaarten."

Aantal meldingen van seksueel misbruik onder jongeren toegenomen
Het Parool meldt dat het aantal meldingen van jongeren die hulp zochten bij seksueel misbruik is toegenomen tijdens de intelligente lockdown. Waar Helpwanted.nl in januari en februari keek naar 480 meldingen, kwam in april en mei het dubbele binnen. De organisatie zag voornamelijk een stijging in sextortion – waarbij slachtoffers worden afgeperst met naaktbeelden – en een toename van grooming – waarbij een volwassene online contact met een minderjarige zoekt om hem of haar seksueel te misbruiken. “Voor slachtoffers van misbruik is quarantaine een hel op aarde” schrijft Stella Bergsma in een column van Linda.nl. 

De Coronacrisis brengt veel stress op relaties
De Nationale Adviesbalie vroeg door middel van een poll: ‘Wat voor effect heeft Corona op jullie relatie?’. Daarbij liet bijna 50% van het totaal aantal stemmers weten dat hun relatie al niet goed was en dat het Coronavirus niet echt helpt. Daarentegen zegt een kwart van de stemmers dat zij het thuiswerken met hun partner alleen maar gezellig vinden. 19% geeft toe dat het virus wel stress met zich meebrengt, maar ze zijn optimistisch. “We slaan ons er wel doorheen.” 

Latrelaties worden ook onder druk gezet
In Nederland heeft 7% van de bevolking een latrelatie. Ook zij hebben de effecten van het Coronavirus goed gevoeld. Wat eerst plannen was wanneer je elkaar weer kon zien in real life, ging dat opeens over naar “wanneer zullen we bellen of FaceTimen?”. Ook hier kunnen we nu meer goed nieuws in treffen; voor koppels waarvan beiden in Nederland wonen. Het OV begint meer op gang te komen, de terrassen openden vorige week hun deuren, gevolgd door bioscopen en theaters. Voor koppels die een latrelatie buiten de Nederlandse grens trekken, is het nog even geduld hebben.

Kinderen merken de impact van het Coronavirus goed
Niet alleen de volwassenen krijgen te maken met de gevolgen van het virus; ook kinderen kunnen psychische, emotionele of lichamelijke stress ervaren. Kinderen zijn heel veerkrachtig, maar niet ieder kind kan hier even goed mee omgaan. Daarnaast kan de crisis ervoor zorgen dat kinderen zich ineens sneller gaan ontwikkelen of dat de ontwikkeling juist stagneert. Dit bijvoorbeeld doordat ze tot rust komen en zich thuis beter kunnen concentreren op hun schoolwerk dan in de klas. Daar staat tegenover dat ze nu minder contact hebben met andere kinderen, waardoor de sociale ontwikkeling weer afneemt.