Relatiehumor - Hoe samen lachen je relatie levend kan houden

  • 03 september, 2020;

Zit er humor in je relatie? Lach je om jezelf? Of neem je jezelf niet te serieus? Lachen jij en je partner vaak samen om grappen die niemand anders lijkt te begrijpen? Speelse humor tussen romantische partners is een cruciaal onderdeel voor gevoel van verbondenheid en het creëren van relationele duurzaamheid. Humor staat voor ons symbool voor de kwaliteit van een relatie. 

We willen lachen met onze partner. Het is de menselijke natuur. Speelsheid tussen partners is cruciaal voor een duurzame relatie omdat het verbondenheid creëert en zekerheid schept. Met elkaar kunnen lachen maakt een relatie gelukkiger en succesvoller. Een gevoel voor humor met je partner kan een relatie sterk beïnvloeden en sterker maken. Als het gaat om humor in relaties, denken we vaak aan stellen die grappen vertellen en elkaar non-stop voor de gek houden. Maar het is veel belangrijker als partners elkaars gevoel voor humor leuk vinden en samen plezier creëren. Als je samen humor kunt creëren bevestigt dit je relatie door middel van samen te lachen en zal dit niet kwetsend zijn. Een gedeelde lach kan een pad zijn naar het ontwikkelen van een langdurige romantische relatie.

 

Een aanvulling van Houd Me Vast: het zevende gesprek, je liefde levend houden.

Lachen wordt vaak verkeerd begrepen en ondergewaardeerd bij helende processen. In onze cultuur wordt het verwerken van gevoelens met ons lichaam vaak genegeerd. Lachen is een fysiek proces dat emotionele pijn verminderd maar ook stress en angst. Emoties worden opgeslagen in het lichaam. Lachen is een fysiek proces dat emotionele pijn verminderd maar ook stress en angst.

Gebruik maken van een lach helpt bij het creëren van een comfortabele relatie met cliënten, het ondersteunt zijn/haar gevoelens te helpen verduidelijken en het helpt bij het bepalen van de doelen voor relatietherapie. Lachen in relatietherapie is niet bedoelt om problemen te verhullen maar om een ontspannen sfeer te creëren die helpt om dichter bij emoties te komen. Lachen kan een serieus probleem in breder perspectief plaatsen tijdens een sessie.

Wij als stel lachen veel. We kunnen ook zeer serieus zijn en praten over moeilijke onderwerpen in onze relatie. Daar besteden we wekelijks aandacht aan. We kunnen huilen in het bijzijn van onze partner. We kunnen boos zijn. We kunnen somber zijn. Maar we lachen veel samen. Het is een thema van onze relatie. Wij denken dat het een cruciaal onderdeel is van een succesvolle intieme relatie.

In onderstaand artikel vatten wij onze ervaringen samen van onze eigen liefdesrelatie, vriendschappen met andere stellen en van onze praktijk als relatie- en gezinstherapeut EFT. We zien het als een aanvulling van Houd me vast: het zevende gesprek je liefde levend houden. Telkens zijn wij weer verbaast hoe humor de sfeer plotseling kan veranderen door een situatie vanuit een ander perspectief te zien. We zijn vaak geneigd vast te houden aan oude patronen. Humor bevordert het loslaten en accepteren van je partner of situatie en alles in een andere context te plaatsen. Hieronder tips hoe je dat kunt doen.

Herken je dit:

  • We hadden vroeger zoveel plezier. Het is jaren geleden dat we samen lachten. Ik weet niet wat er is gebeurd.
  • Alles tussen ons is nu zo serieus. Vroeger kon ik niet wachten om thuis te komen.

Is lachen een wondermiddel dat al je relatieproblemen zal genezen? Natuurlijk niet, maar het maken van een bewuste keuze om lachen en humor in je relatie te brengen of te houden biedt vele voordelen om een relatie fris, veilig en duurzaam te houden.

Speels zijn en elkaar op een luchtige manier plagen zorgt ervoor dat we van elkaars gezelschap genieten. Het leven kan soms stressvol en lastig zijn en het vinden van manieren om elkaar te laten glimlachen is een belangrijk tegengif om daar mee om te gaan. Lachen is een energiebron die kan worden gebruikt om je relatie te stimuleren.

Wat is veilige relatiehumor?

De kern van een intieme relatie is samen vreugde delen. Met vreugde vier je de relatie, het samen zijn, verbondenheid en je waardering voor je partner. Maar vreugde in een relatie kan alleen als er veiligheid is. Humor kan daar een positieve rol in spelen. Samen lachen kan een pad zijn naar het ontwikkelen van een meer langdurige relatie. Zorg er wel voor dat je gevoel voor humor niet agressief is. Anders zal het niet helpen om een veilige en stabiele verbinding tot stand te brengen.

Veilige relatiehumor heeft daarom de volgende 3 kerncomponenten:

  1. Verbindend: samen creërend
  2. Grappig: om te lachen
  3. Speels: uit oude patronen

Lachen brengt meer perspectief in een situatie. Heb je ooit iets gezegd dat zo absurd was tijdens een ruzie dat je jezelf (en je partner) aan het lachen hebt gemaakt? Lachen verheft snel je humeur en geeft je de emotionele afstand die nodig is om gebeurtenissen in een nieuw licht te bekijken.

De dagelijkse stress van het leven is draaglijker wanneer lachen onderdeel wordt van je dagelijkse routine. Partners die zichzelf te serieus nemen (en gebrek aan enig gevoel van speelsheid) leven met emotionele zwaarmoedigheid die wordt gevoeld door de andere partner. Ernst heeft een belangrijke plaats in het leven en de liefde, maar dat geldt ook voor luchthartigheid.

Relatiehumor kan, mits ze aan de 3 voorwaarden voldoen, gaan over: grappen, zelfspot door eigen tekortkomingen te overdrijven voor het plezier van de ander, woordspelingen, onverwachte gebeurtenissen, opzettelijk onlogische redeneringen, gevoelige onderwerpen verpakt in humor zonder kwetsend te zijn, het gebruik van bepaalde woorden, seksuele grapjes, lichamelijke grappen door bijvoorbeeld overdreven gek te dansen en onverwachte betekenissen.

 

Humor is een van de grootste behoeften in een relatie.

Een gevoel voor humor is een van de grootste behoeften in een levenspartner en relatie. Mensen denken dan echter snel dat ze grappig moeten zijn in hun uppie en de ander moeten entertainen. Maar het gaat erom dat je samen humor ontwikkelt. Iedereen wil lachen omdat ons lichaam instinctief weet dat het goed is voor ons en voor onze relaties. Liefde kan ons bij elkaar houden, maar het is de gedeelde lach die relaties leuk en blijvend maken.

Het biedt dan een gevoel van emotionele veiligheid.  Het creëren en delen van een lach is als het ontsteken van een vonk. Als je samen regelmatig kunt lachen, zul je de vlam voor een duurzame vreugdevolle relatie levend houden. We kunnen niet echt van iemand houden met wie we nooit lachen of vreugde kunnen delen.

Humor is belangrijk in een relatie. Het leven kan niet de hele tijd ernstig zijn. Je moet ruimte maken voor luchtigheid als je een evenwichtig liefdesleven wilt hebben. Kunnen lachen is gezond voor iedereen. Humor kan, mits correct gebruikt, helpen om met ongemakkelijke situaties gemakkelijker om te gaan. Een gevoel voor humor kan een verschil maken in je relatie.

Naarmate we ouder worden hebben we de neiging om minder te lachen. De hele tijd boos en serieus zijn is niet alleen stressvol, maar kan ook een druk leggen op intimiteit van een relatie als deze uitgroeit tot een droge serieuze relatie. Veel stellen lachen en spelen niet meer met elkaar en zijn als het ware gevangenen geworden van hun eigen ernstige relatie.

Het delen van een lach met je geliefde bevordert verbondenheid

Humor is sterk gerelateerd aan relatietevredenheid, als stellen dit samen creëren. Het is goed om humor te hebben. Het is beter om het in je partner te zien. En het is het beste om humor samen te delen. Cultiveren van humor in je relatie vereist dat beiden respectvol zijn naar elkaar en je hoeft daarvoor geen vlijmscherpe stand-up komediant te zijn. Het zijn twee personen die met woorden en door met elkaar te spelen de zonnige kant van iets opzoeken. Houd het daarom onschuldig en gebruik nooit humor als negatief wapen tegenover de ander. Zodra die basisregels worden gehanteerd zal het gemakkelijk en veilig zijn om meer plezier met elkaar te maken.

Humor in een relatie gaat niet alleen over het zeggen van grappige dingen, het gaat ook over dingen samen doen met een gevoel voor humor. Zelfs als je niet denkt dat je bijzonder grappig bent, kun je je leven en je liefde benaderen met een fijn gevoel voor humor. Het gaat niet om het maken van grappen die wedijveren. Het gaat over het zien van de lichtere kant van het leven en genieten van het samen zijn en het leven samen vieren. Het leven kan pijnlijk, leuk en grappig zijn. Het is de moeite waard om humor in je relatie te waarderen en samen op jullie eigen wijze te creëren.

 

Innerlijke fitness door te lachen

Moeder Natuur gaf ons de lach om ons lichaam en onze emoties te genezen, zodat we kunnen omgaan met het leven als het lastig voor ons is. Lachen is als "interne fitness’’ voor alle belangrijke organen. Lachen ontspant skelet- en cardiovasculaire spieren. Lachen vermindert stress door afname van stresshormonen. Het verbetert de omgang met angst en verbetert het gevoel van eigenwaarde. Het verhoogt het zuurstofniveau en verbetert de ademhalingsfunctie door de snellere ademhaling.

Lachen verbetert aandoeningen zoals bij astma, kanker en hart- en vaatziekten door het verminderen van de fysiologische stressrespons. En als we lachen maken onze hersenen endorfine en dopamine aan die een gevoel van welzijn bevorderen. Lachen werkt herstellend in de nasleep van trauma, depressie, woede of pijn.

 

Humor helpt om kwetsbaar te zijn

De integratie van humor en lachen in relaties geeft meer spontane reacties, laat een defensieve houding los en expressie van gevoelens zien. Als je om jezelf kunt lachen kun beter jezelf accepteren en je partner. Het maakt tevens de weg vrij voor compassie en vergeving. Het delen van humor, lachen en spelen voegt vreugde, vitaliteit en veerkracht toe aan een relatie. En humor is een krachtige en effectieve manier om wrok, meningsverschillen en pijn te genezen. Waardoor we de werkelijkheid vanuit een veilig en enigszins ander perspectief kunnen bekijken. Dit maakt het voor ons mogelijk om te ontspannen en beter om te gaan met de werkelijkheid. Het is ook gunstig in romantische relaties, die veel routine, soms onaangename, activiteiten te betrekken. Humor verhoogt de tevredenheid van de relatie, omdat het ons in staat stelt om beter om te gaan met conflicten en helpt om een aangenamere en ontspannende algemene sfeer te creëren. 

Het delen van een lach met je geliefde bevordert binding. Als mensen samen lachen en echt van elkaars gezelschap genieten, voelen ze zich gelukkiger. Het biedt een hechtingspunt en een gevoel van emotionele veiligheid.

Stellen die samen lachen hebben de neiging om meer liefdevolle gevoelens naar elkaar toe te hebben. Als partners lachen, draagt dit bij aan een sterkere verbinding. Iemand met een goed gevoel voor humor kan onweerstaanbaar zijn.

 

Negatieve manieren van het gebruik van humor.

Het is belangrijk om te weten dat mensen verschillende smaken en waarden hebben als het gaat om humor. Wat de ene persoon aan het lachen maakt, kan beledigend zijn voor iemand anders. In het algemeen vinden partners in romantische relaties het niet leuk om te worden uitgelachen. Maar er zijn ook stellen die hartelijk kunnen lachen om elkaars gebreken zonder zich beledigd te voelen. Maar een gevoel voor humor is niet genoeg als je zelf denkt dat iets wat je zei "gewoon een grap" was, terwijl je partner zich beledigd voelt.

Dit is logisch want een intieme relatie vereist openstelling en een kwetsbare opstelling over je zwakheden. Als een partner zich gekwetst voelt door een grap kan dat ongemakkelijk voelen en angst oproepen om te worden beoordeeld en uitgelachen. Deze partner zal moeilijker toegankelijk worden voor de ander en zorgen voor verlies van verbinding. Je kunt dit voorkomen door alleen over je eigen tekortkomingen grapjes te maken.

Iedereen heeft zijn eigen stijl en als de humor van je geliefde niet naar wens is, moet je er een gesprek over hebben en de juiste grenzen stellen. Sommige mensen genieten van beledigende humor en dat kan kwetsend zijn. Grappen moeten het leven verbeteren of lichter maken en nooit zwaarder maken. Als je denkt dat je partner wat je gaat zeggen verkeerd kan opvatten kun je het beter niet zeggen.

Er is dus ook een donkere kant aan humor. Wanneer het vijandig, antagonistisch, vernederend of een gevoel van superioriteit toont kan humor partners verdelen in plaats van ze dichter bij elkaar te brengen. Natuurlijk kunnen tekortkomingen van jezelf en je partner leuk zijn om er grappen over te maken mits ze niet kwetsend zijn. Wanneer precies een grap "te ver gaat" en niet langer grappig en waarom is een vraag die stellen zelf moeten beantwoorden. Maar als één van de partners iets kwetsend vind moet de andere partner daar voor open staan en dit in de toekomst willen voorkomen.

Agressieve vormen van plagen zoals spot, intimidatie of manipulatie kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de argumenten of gevoelens van de partner in diskrediet te brengen. Humor gebruiken om verbaal kwetsend te zijn zal de liefde aantasten en je relatie veranderen in een constant gevecht. Partners die worden blootgesteld aan agressieve humor voelen zich afgewezen door hun partner en zich gaan afwenden tegenover de partner. Partners die gebruik maken van deze stijl van humor maken een relatie onveilig en vernederend. Relaties zijn bedoeld als een veilige comfort zone.

 

Humor en emoties 

We hebben allemaal wel eens ervaren dat lachen en vreugde je stress, angst of depressiviteit vermindert. De belangrijkste functie van humor bij negatieve emoties is om te voorkomen dat een stressvolle situatie ontstaat en leidt tot escalatie. De belangrijkste functie van humor bij positieve emoties is het bevorderen van een bloeiende relatie waarin beide partners zich comfortabel voelen.  

Lachen vermindert de defensieve houding in relaties en opent je voor nieuwe ervaringen. We neigen allemaal weleens onszelf emotioneel te verdedigen en te beschermen. Psychologische verdediging is als een veiligheidsgordel of airbags in een auto. Het is bedoeld om letsel te voorkomen en de klap te verzachten wanneer je geconfronteerd wordt met iets dat potentieel pijnlijk is. Maar dezelfde verdediging die je beschermt kan ook emotionele pijn veroorzaken - wanneer je defensieve houding je in de weg zit om verbinding te maken. Als jij en je partner samen lachen, zet je je verdediging in de wacht en stel je jezelf open voor een nieuw soort verbinding met je partner. Lachen verdiept emotionele intimiteit en laat meer vertrouwen toe in je relatie.

Zowel emoties als humor combineren twee perspectieven: het verwachte en het onverwachte. In het geval van angst of woede bereiden we ons voor om te vechten of te vluchten, maar als we lachen om iets grappigs bereiden we ons niet voor op actie van welke aard dan ook. Sterker nog, als we lachen, zijn we tijdelijk uitgeschakeld. We kunnen humor gebruiken om beter met negatieve emoties om te gaan zoals angst, woede, verdriet of om spanning los te laten. Een gevoel voor humor is een manier om een geamuseerde onthechte houding ten opzichte van jezelf te cultiveren en jezelf te relativeren.

Humor kan helpen om met schaamte om te gaan. Lachen om jezelf dient om je te distantiëren en een frisse kijk op een situatie te krijgen. Dit nieuwe perspectief helpt ook om het niveau van schaamte te verminderen naar een kleiner beter hanteerbaar niveau. Een dergelijke afstand vermindert de betekenis van de beschamende situatie en vermindert de emotionele intensiteit.

 

Hoe maak je je partner aan het lachen? 

Het is niet gemakkelijk de dagen met deadlines en stress. Je partner heeft een goede lach nodig. Partners die samen lachen voelen zich dichter bij elkaar en voelen meer ondersteuning door hun partners. Zo kunnen stellen obstakels beter overwinnen, mede dankzij een verandering van houding die wordt veroorzaakt door elkaar te laten glimlachen.

Bestudeer het gevoel voor humor

Iedereen heeft verschillende smaken over humor en hebben niet hetzelfde gevoel voor humor. Om je partner aan het lachen te kunnen maken, is het belangrijk dat je de kernwaarden van elkaar begrijpt. Ook mannen en vrouwen hebben verschillende opvattingen over wat grappig is en wat niet, net zoals ze verschillen op vele andere manieren. In het algemeen vinden vrouwen grove en vulgaire grappen niet humoristisch. Observeer je partner tijdens het tv kijken of een film en merk op wat je partner aan het lachen maakt. Het herkennen van de humor-zone verhoogt je kansen om je partner aan het lachen te maken.

Korte levensverhalen.

Sommige van de beste humor komt van ervaringen die daadwerkelijk zijn gebeurd. Wat deze verhalen nog grappiger maakt, is wanneer we onszelf belachelijk maken terwijl we het verhaal vertellen. Als we bescheiden genoeg zijn om te lachen over onze eigen fouten of pech is het niet alleen oprecht maar is ook erg aanstekelijk. Veel vrouwen maar ook mannen houden ervan om details over ons dagelijks leven te delen en als het verpakt is in een grappig verhaal des te beter.

Vertel een grap.

De sleutels tot het vertellen van een goede grap zijn allemaal in de verbuiging van je stem, je enthousiasme en de timing van de clou. Boei zo je partner voordat je helemaal los gaat.

Houd het leuk en positief.

Wees niet bang om gewoon dom te zijn en de draak met jezelf te steken. Zing samen gekke liedjes, dans gek samen en houd het leuk, luchtig en positief. Leer die kleine momenten te verfraaien, zoals wanneer je je knie tegen de kast stoot. Maak er een grappige komedie van met compleet over-de-topreacties. Je partner en kinderen gaan zeker lachen.

Je partner plagen met te kietelen

Alleen al de gedachte hieraan kan het lachen beginnen te rollen. De anticipatie kan hysterisch zijn. Vele malen moet je nodig hebben om door te gaan met de werkelijke bedreiging van kietelen om een sfeer van plezier te creëren. Zo vaak vergeten we elkaar aan te raken en speels te zijn. Dit is weer een manier om liefde en genegenheid te tonen, tijdens het verlichten van de stemming.

 

Humor brengt je in het moment

Als je een leuke grap maakt reageert je partner er spontaan op. De reactie op de humor neemt jullie beiden uit je hoofd naar je buik en je gevoel in je lichaam. En je lichaam voelen is altijd in het nu. Als je lacht, is het daarom onmogelijk om je gedachten te richten op zorgen over de toekomst of boosheid over het verleden. Dus, als je je partner aan het lachen maakt is het als een geschenk dat alle negatieve gedachten en stress wegneemt, al is het mogelijk maar voor een paar seconden.

 

Tips: Hoe kun je meer samen lachen?

Elkaar echt aan het lachen maken is de sleutel om je veilig te voelen bij elkaar. Een grap moet grappig zijn voor jullie beide. Vertel elkaar hoeveel je geniet van het lachen van je partner en zijn/haar gevoel voor humor. Hoe kun je in je relatie en in je huis humor en vreugde meer tot leven brengen. We hebben een paar eenvoudige suggesties:

Wat maakt een goed gevoel voor humor?

Het vermogen om uit te drukken of waar te nemen wat grappig is, humor, is zowel een bron van entertainment als een middel om het hoofd te bieden aan moeilijke of ongemakkelijke situaties en stressvolle gebeurtenissen.

Neem jezelf niet zo serieus en zoek het speelse 

Zet jezelf in een bredere context. Het gaat erom dat je jezelf ziet hoe klein en onbeduidend je bent in het grote geheel van de dingen. Als je dat niet doet stort je je beproevingen en zorgen over je heen waardoor je somberheid blijft hangen. Ons advies is om vaker dingen lichter en luchtiger op te pakken en te ontspannen. Doe een stap terug en probeer een idee te krijgen van waar je jezelf en je relatie in het "grotere plaatje" ziet.

Voel de vreugde in je eigen speelse onnozelheid zoals in onze kindertijd. Een vaardigheid die we ergens tijdens onze volwassenheid hebben verloren. Als je opnieuw kennis maakt met je vermogen om het leven te benaderen in een geest van spelen, zul je veel meer lachen. Geniet door op een speelse manier te "nep lachen" en door het maken van de geluiden die bij je lach hoort.

Vanuit het oogpunt van je partner

Humor kan helpen om dingen in perspectief te zetten en je helpen dingen te zien vanuit het oogpunt van je partner. Wanneer je de voordelen van humor ervaart, maak je je los van je kleine ego en kun je beter samen problemen creatief oplossen

Besluit om te lachen, zelfs als je geen zin hebt om te lachen. 

Het is precies wanneer je een zware dag hebt gehad dat je behoefte aan een goede lach het meest urgent is. Een beetje humor op zulke momenten zal helpen om je stress weg te laten stromen.

Zoek naar de humor om je heen. 

Het is ook belangrijk om te proberen om de humor te vinden in elke situatie. Dat is wat jullie beiden zal helpen om moeilijke tijden door te komen met jullie relatie en je gevoel voor humor te behouden.

Dit kan wat extra inspanning vereisen, maar het is de moeite waard. Zodra je je ogen opent, zult je in het leven veel komische situaties vinden. Partners, kinderen en vrienden zijn allemaal grappig als je goed kijkt. Dus blijf op zoek naar het komische element in het dagelijks leven. Als je het niet kunt vinden, maak het dan zelf.

Bekijk grappige films of tv-programma's. Genieten van elkaar plagen met lichtheid en onnozelheid. Als het niet loopt zoals gepland vind dan een manier om erom te lachen. Immers, dat is veel leuker dan vechten over wiens schuld het was. Stoeien in de sneeuw en andere kinderlijke activiteiten hebben de neiging om je uit oude patronen te brengen en te lachen. Flirten met elkaar op een speelse manier. Geef jezelf toestemming om overdreven dom te doen. Dans met elkaar op een speelse manier en glimlach erbij.

Humor en verzoening

Als je lacht, ben je minder defensief, laat je je remmingen los en ben je spontaner. Als je geniet van een grap of een grappig verhaal, ben je veel toegankelijker om dichtbij te zijn.

Humor is een grote ijsbreker en een sociaal smeermiddel en kan helpen bij het oplossen van conflicten in relaties. Partners kunnen humor gebruiken om een meer ontspannen sfeer te creëren die verzoening kan vergemakkelijken. In een stressvolle situatie neigen partners om in hun eigen boosheid, schaamte en angst te blijven. Bij ontspannenheid kunnen emoties los gelaten worden en kan men zich makkelijker openstellen voor de ander.

Inside relatiegrappen

Inside grappen tussen jou en je partner samenbrengen en een extra laag van intimiteit toevoegen aan je relatie. Als je een grap hebt die alleen jij en je partner begrijpen, kan het vaak een korte weg zijn naar nabijheid. Naarmate de tijd vordert, kan jullie inside grap worden teruggebracht tot een woord, een korte zin of klein gebaar, waarvan het gebruik direct een moment genegenheid geeft. Als je leuke verhalen of grappen hebt die jullie beiden begrijpen, is het hetzelfde als een geheime taal hebben.

 

Humor en seks

Er zijn zoveel lachwekkende dingen die kunnen gebeuren als je samen seks hebt. Sommigen opzettelijk en anderen per ongeluk. Als je ontspannen genoeg bent om de humor ervan in te zien, kan voorkomen worden dat een partner zich ongemakkelijk kan gaan voelen en zich gaat afsluiten.

Humoristische partners genieten meer van seksualiteit omdat het samen plezier maken centraler staat en niet de prestatie. Grappige partners nemen ook vaker het initiatief naar lichamelijke intimiteit en seksualiteit.

Ben speelser. Stellen nemen seks zo vaak serieus. Wees niet bang om samen grapjes te maken en te lachen terwijl je rondtolt in de kamer en in bed. Speelsheid en luchtigheid bevordert een prettige seksuele sfeer. Maar alleen als het zorgvuldig wordt gebruikt en het mag nooit kwetsend zijn.

 

Humor en het creëren van een positieve gezinscultuur

Humor en lachen zijn uiterst belangrijke elementen van een gelukkig en gezond gezinsleven. Lachen is het geheime ingrediënt voor het creëren van een positieve gezinscultuur. Humor creëert een sfeer van vreugde en vreugde in het huis. Het versterkt gezinsrelaties en creëert gedeelde herinneringen en verbindingspunten. Het bevordert genegenheid en bevordert de nabijheid door de gezinsleden in staat te stellen van elkaars gezelschap te genieten. Lachen moedigt ook eerlijkheid en transparantie aan. In het proces verjaagt het onechtheid en haalt muurtjes tussen gezinsleden weg. Het verlicht spanningen en er kan helende vergeving van persoon tot persoon stromen.

 

Ontdek wat je partner en kinderen aan het lachen maakt. 

Onderzoek de individuele humor stijl van je partner en kinderen. Leer onderscheid te maken tussen sarcasme, slapstick, ironie, clowneskheid en absurditeit. Besteed speciale aandacht aan de manieren waarop de humorstijlen de verschillende temperamenten en persoonlijkheden weerspiegelen. Leer de unieke rol van elk persoon in het gezinssysteem te herkennen. Je bewust zijn van deze kwesties zal je helpen de juiste balans te vinden tussen humor en gevoeligheid.

 

Lachen met mensen is anders dan ze uitlachen. 

Waar je naar streeft is een goede, schone humor. Een gevoel voor humor geeft aan dat we ons goed voelen over onszelf, terwijl we niet te veel belang hechten aan onszelf. Spontaniteit en lichtvoetigheid zijn essentiële aspecten in het leven en in romantiek, maar ze impliceren niet dat relaties triviale of frivole zaken zijn.

 

Interactieve speelsheid

Onder al deze manieren van het overbrengen van humor, van de grootste waarde is het doen van dingen in een speelse humoristische manier die gedeeld gelach en wederzijdse waardering van het type humor dat wordt gebruikt uitlokt. Het is meestal een gedeelde dialogische activiteit, met inbegrip van een soort van romantische resonantie. Interactieve speelsheid tussen romantische partners is cruciaal voor het vaststellen van relationele veiligheid en is een belangrijke indicator van romantische aantrekkingskracht tussen potentiële partners.

 

Humor om gevoelige punten te bespreken

Een grap kan een hulpmiddel zijn om een gevoelig punt aan te snijden zonder irritatie of zelfverdediging op te wekken. En het gelach dat we uitlokken is niet alleen een teken dat ze leuk zijn, het is reactie dat het binnen is gekomen en ze het hebben erkend.

 

Moeilijke situatie

We kunnen niet door het leven reizen zonder een paar verkeersdrempels te raken. Als je de humor erin vindt, gaat het veel makkelijker voor jullie beiden. Soms kan dat moeilijk zijn en misschien vindt je iets grappig en je partner niet, of andersom, dat is oké mits je daar samen over kunt praten je je openstelt voor je partner.

Een van de tekenen van een gezonde relatie is wanneer je als relatie geconfronteerd wordt met een moeilijke situatie en jullie kunnen er allebei de humor van inzien. Dat betekent dat het niet uitmaakt wat je te wachten staat, je er samen doorheen komt en samen het vertrouwen hebt dat je moeilijkheden kunt overwinnen. Lachen en giechelen met je partner verhoogt het leven dat je samen deelt. Je viert het leven en hebt beiden diep vertrouwen in elkaar en de relatie.

 

Heart Connection te Rijswijk
Peter en Lilia van der Ven
Relatie- en Gezinstherapeuten EFT