Reizen maakt gelukkig, maar ook met je partner? – Deel 2

  • 09 juli, 2020;

In ons vorige artikel las je over reizen met je partner: waarom het goed is, maar ook waarom het zo gigantisch uit de hand kan lopen. Dit klinkt heel deprimerend, maar dat hoeft niet zo te zijn. Naast voorbereidingen, zoals wat je moet inpakken en wanneer je moet inchecken, zijn mentale voorbereidingen ook van belang als je met je partner op reis gaat. In dit tweede deel geven wij je vijf redenen (met tips!) waarom op vakantie gaan met je partner wél goed is voor je relatie.

Je leert elkaar echt goed kennen
Tijdens je vakantie kom je minstens één niet-zo-leuk scenario tegen: de trein rijdt voor je neus weg, de vlucht geeft vertraging, je bagage is spoorloos verdwenen. Het overkomt iedereen wel eens een keer. Maar hoe reageer jij en/of je partner hierop? Chagrijnig en mopperend voor de rest van de dag? Of positief: dan lossen we het zo op? Op vakantie gaan is niet de ultieme relatietest (want dat is samenwonen), maar het geeft wel gelijk een goede indicatie of jij en je partner op één lijn liggen wanneer er tegenslagen op jullie pad komen. En mocht je een keer chagrijnig zijn? Reageer dit niet af op je partner.

Jullie worden partners in crime
Een vakantie uitstippelen is niet een eenmanstaak: je doet het samen. Wanneer jullie terugkomen van de reis kunnen jullie als geen ander samenwerken. Een verblijfplaats zoeken? Zo geregeld. Vervoer regelen naar een speciaal monument die jullie willen bezoeken? Geen probleem. De leukste cocktailbar vinden? Easy peasy. Teamwork gaat het beste als jullie open en eerlijk praten over wat jullie wensen zijn. Ga goed met elkaar zitten en bespreek wat jullie wel en niet willen zien of doen.

Jullie leren compromissen te sluiten
Wilt zij graag een middagje shoppen? Maar hij vindt de menigte en het wachten verschrikkelijk. Wilt hij graag een museum bezoeken? Maar zij vindt zulke kunst helemaal niet mooi en interessant. Samen op vakantie gaan = compromissen sluiten. Je leert elkaar tegemoet komen en dat is een gezonde eigenschap in een relatie. De ene dag gaan jullie samen het winkelcentrum in en de volgende dag lopen jullie door een museum. Zul je net zien dat hij een nieuw paar schoenen scoort en dat zij het museum toch ook heel indrukwekkend vond om te zien.

Je leert om je open te stellen
Oppervlakkige relaties houden het niet lang vol. Relatietherapeut Paulien Timmer interviewde voor haar boek ‘Lang + Gelukkig’ honderd stellen die meer dan 40 jaar samen zijn. Hun grootste reden voor een succesvolle relatie? "Stellen die gelukkig zijn en blijven, zijn heel goed van elkaar op de hoogte. Ze weten wat er speelt bij de ander en wat zijn of haar grootste angsten, dromen en verlangens zijn. Ze zijn nieuwsgierig naar elkaar, op een diepgaander niveau”, zegt Timmer. Tijdens je vakantie is dit een mooi moment om je open te stellen naar elkaar. Trek een fles wijn open, plof op de bank of bed en gooi eruit wat je denkt en voelt.