Reizen maakt gelukkig, maar ook met je partner? – Deel 1

  • 02 juli, 2020;

“Als je reist, leef je langer”, zegt Ap Dijksterhuis. Deze hoogleraar van de Radboud Universiteit in Nijmegen schrijft boeken, doet onderzoeken en geeft lezingen met één onderwerp: wat de mens gelukkig maakt. Blijkbaar is de makkelijkste weg naar geluk voor ons simpelweg om de koffers in te pakken en ergens naartoe te gaan. Maar geldt dat ook voor jou en je partner? Hoe goed is het voor jouw relatie om op vakantie te gaan?

De relatietherapeut heeft twee piekmomenten van haar aantal cliënten in een jaar: na de kerstperiode en na de zomervakantie. Dat is niet gek, volgens relatiedeskundige Rika Ponnet. We zijn zo gewend om langs elkaar heen te leven. Je werkt, je hebt misschien kinderen en je moet ook tijd maken voor vrienden en familie. Tijdens een vakantie wordt je ineens bijna geforceerd om stil te staan en tijd te spenderen met je partner. In de meeste gevallen komen onderliggende problemen boven water. En ja, daar komen ruzies uit.

Het is ook wennen om opeens écht op elkaars lip te zitten. Om écht tijd te spenderen met je partner. Je kent deze uitspraak vast wel: “Als je iemand écht wilt leren kennen, ga met hem of haar op reis”. Laten we nu wel eerlijk zijn: we kunnen deze uitspraak ook aanpassen naar “Als je iemand écht wilt leren kennen, ga met hem of haar in quarantaine”. Zo kom je erachter dat zij hoge verwachtingen over alles heeft. Of dat hij heel kieskeurig is met zijn ontbijt – en dan ook nog eens gaat klagen als hij niet tevreden is. Deze dingen komen dus ook voor als je met je partner op vakantie bent. Nu is op vakantie gaan natuurlijk een stuk beter dan in quarantaine zitten tijdens een pandemie, maar alsnog komen ook op vakantie de frustraties naar boven. Confronterend, of niet soms? Je zou bijna de neiging hebben om je koffers in de kast te laten en lekker thuis te blijven. “Niet doen”, zeggen Ponnet en Dijksterhuis.

Tijdens samen reizen kun je er bijvoorbeeld achter komen dat jullie allebei houden van het bezoeken van musea of monumenten. Geschiedenis is ook zo onwijs boeiend. Of dat jullie meer houden van lekker lui bakken op het strand met een cocktailtje in de ene hand en een boek in de andere hand. Want jullie moeten en zullen volledig gebruik maken van het feit dat jullie weg van alle verplichtingen zijn. Tijdens samen reizen kunnen jullie ook mooi reflecteren op jullie levens: jullie relatie, jullie werk, jullie hobby’s. Zo diep nadenken over dit soort kwesties doe je niet elke dag.

Kortom: maakt reizen met je partner je gelukkiger? Uiteindelijk wel. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Kom dan volgende week hier terug, want dan geven we je vier redenen waarom reizen met je partner juist goed voor je is.