Impressie van de training in het ‘Houd me Vast’-programma

  • 06 november, 2017;

Jezelf als therapeut trainen in het geven van “Houd me Vast’-trainingen. Dat deden we afgelopen zaterdag in de nieuwe EFT Nederland-training van Pieter Dingemanse. Hij heeft een schat aan HMV-trainingservaring met ons gedeeld. We leerden van rol te wisselen, van therapeut naar trainer.

In sneltreinvaart gingen we door de acht HMV-bijeenkomsten. Welke vragen stel je als trainer, hoe hou je het kort maar krachtig. Daar gaat het om in het HMV-programma. In de vorige Nieuwsbrief meldden we de positieve onderzoeksresultaten. Het mag gezegd worden: er kan flinke vooruitgang mee geboekt worden bij relatieproblematiek.

Een van de voorwaarden is dat de stellen in een groep moeten kunnen functioneren.   Zijn er hooglopende ruzies dan is de training niet geschikt. En beiden zullen het op z’n minst ‘okay’ moeten vinden om in een groep aan hun relatie te werken. Elk koppel doet de opdrachten overigens individueel met elkaar. Vaak zitten ze met z’n tweetjes op een afgezonderd plekje. Sommige HMV-trainers laten de stellen buiten wandelen. Voordeel is dat hen dit rust en bezonkenheid kan geven, nadeel is, dat je ze minder makkelijk kunt begeleiden. 

Pieter liet ons in rollenspellen flink kauwen op ‘de terugtrekker’ in de negatieve cirkel. Hoe krijg je een terugtrekker in een begeleidingsmoment van 10 minuten aan de praat over diepere gevoelens en zelfbeeld. Bij ontwijkende antwoorden als “Ik voel niet zoveel” , wees hij erop, deze niet ‘te laten gaan’. Hij stelt dan vragen als: ”Hoe is dat dan voor je? Wat merk je in je lijf? Klopt het dat dit een kwetsbaar gevoel bij je raakt? Goh, vertel eens, wat er nu van binnen gebeurt”.

Veel stellen willen niet meteen ‘in therapie’. Voor sommigen is het zelf makkelijker om tegen kennissen te zeggen, dat ze naar een relatiecursus gaan, dan dat ze ‘in therapie’ gaan.  Het HMV-programma is daartoe opgezet.  Om het ‘gewoon’ te maken dat je een APK voor je relatie doet.

Er zijn al EFT-therapeuten die bijna al hun PRT-koppels de HMV-training laten doorlopen. Om snel inzicht te verkrijgen en voor het opdoen van de EFT-vaardigheden. Pieter: “Je kunt als therapeut je koppels er mee laten starten, en daarna bezien of er nog individuele sessies nodig zijn”. Soms blijkt dat nodig voor een extra kwetsurengesprek of enkele sessies rondom seksualiteit.

Voor andere paren kan het HMV-programma een booster zijn na afronding van een relatietherapie-traject. HMV is eigenlijk geschikt voor alle stellen met relatieproblemen mits ze niet in een acute crisis verkeren. Bij stellen met een achtergrond van zware hechtingsproblematiek zul je als therapeut scherp moeten zijn op terugval, meldde Pieter. Dit is dan vaak te zien bij een follow-up (na 3,5 maand).

Al met al gaf het ons de moed om met HMV aan de slag te gaan. Mijn conclusie was: elke therapiepraktijk of instelling heeft een completer aanbod, wanneer er ook een HMV-programma wordt aangeboden, of op zijn minst naar verwezen kan worden.

Marcel Holtslag, Redactieraad