Houd me vast voor ouders van jonge kinderen

  • 06 april, 2018;

Op 10 april as zal het in het EFT café gaan over een speciale Houd me vast training, gepresenteerd door Katja Pereira en Jaro van der Ende. Ook het Psychologie Magazine wijdde in maart al een mooi artikel over deze training. Een goede reden om in Utrecht het café te gaan bezoeken.

     

 Midden in een drukke werkweek is het eindelijk gelukt om een afspraak te prikken met Katja en Jaro , collega’s in een praktijk in Oud-Zuid (Amsterdam) en uitvinders van een speciale Houd me vast training voor jonge ouders . Ze ontvangen me in hun groepspraktijk om te vertellen over hun programma en ervaringen sinds ze hiermee gestart zijn vorig jaar.

Ik verheug me erg op deze afspraak waar al een tijdje een contact van uitwisseling van ervaring aan vooraf is gegaan. Zelf heb ik samen met Gerda Brouwer in 2011 een  boek geschreven (Een baby erbij en samen gelukkig blijven) voor min of meer dezelfde doelgroep. Ik ben dus razend nieuwsgierig naar hun aanpak en visie. We hebben blijkbaar dezelfde passie voor deze kwetsbare doelgroep. Veel partners raken elkaar in de turbulente overgang naar het gezinsleven kwijt, zo treurig, ook  vanwege de effecten op hun jonge kinderen. Mijn ervaring is dat er veel winst te behalen valt door beter voorbereid te zijn en tijdig de problemen te onderkennen en aan te pakken.

Over die aanpak  ga ik het met Katja en Jaro hebben.

Mijn eerste vraag is hoe zij tot hun product zijn gekomen.

Ze blijken het er al jaren over te hebben om dit eens te gaan doen. Tien jaar werken ze al samen. Jaro ’s specialisatie is de begeleiding van jonge moeders bij problemen rond de zwangerschap, bevalling en de periode erna. Katja werkte al eerder met EFT en had veel ervaring met persoonlijkheidsproblematiek. Ze zagen beiden veel hechtingsproblematiek die opspeelde in deze fase. Intussen begon Jaro kennis te maken met EFT en deed zelf een Houd me vast voor therapeuten met hun partners en raakte enthousiast. Katjazegt: “ ik had lang geen tijd ervoor maar op een gegeven moment dachten we ‘ we moeten echt iets doen aan de hechtingsbasis van deze groep jonge ouders’ . Het is toch het mooiste cadeau wat we aan hun kinderen kunnen geven.”

Zagen deelnemers  niet op tegen een groep? Katja: “ Nee, sterker nog, na afloop zei op een gegeven moment een deelnemer dat we het niet een groepstraining moesten noemen omdat ze ervaarden dat hier totaal niets mee hoefde, ze zich heel vrij voelden en ze heel individueel met eigen partner aan de slag konden.” Jaro: “ Wel voelde je heel snel een klik tussen deze stellen omdat ze zo in dezelfde levensfase zitten en veel delen.”

Hebben jullie bewust gekozen voor een weekend: Katja: “ Ja, dat werkt heel goed. We hebben bewust gekozen voor een ‘hoge drukmodel voor deze groep in plaats van uitgesmeerd over een aantal weken. Dat werkt in de praktijk heel goed, blijkt uit de feedback. Een stel zei ook hierover: ’we hadden nu ook ergens lekker op een terrasje kunnen zitten in Antwerpen ofzo, maar dit is wel echt beter voor de verbinding!’ “

Hoe is het met het werven gegaan?: “we hebben het iedereen in ons netwerk laten weten en een uitgebreide mailing uit laten gaan.”  Jaro: “ja,  aan de huisartsen, verloskundigen. Eerst dachten we vooral aan ‘aanstaande’ ouders namelijk.  Maar verloskundigen benadrukten dat ze veel informatie meegeven aan deze stellen vooraf maar dat het toch niet doorkomt op dat moment. Ook al geven ze daarna aan dat ze slecht voorbereid waren..”

Ze kunnen zich het zware weer niet voorstellen wat aan een kant eigenlijk maar goed is ook, lacht Katja. Jaro benadrukt dat er blijkbaar ook wel iets van lijdensdruk moet zijn om in actie te komen. Vaak staan veel andere dingen op de voorgrond en kunnen stellen zich maar weinig voorstellen bij relatiehulp.  Daarom willen beiden  ook dat het vooral heel regulier is om deze training te doen.

Maar daarvoor is meer bekendheid noodzakelijk. Ook hun ervaring is dat dat veel tijd kost en natuurlijk ook OKT’s en de gemeente benaderd moet worden om dit verder te ontwikkelen.

Katja: ”We staan gewoon nog aan het begin. Wat dat betreft hebben we mazzel met de publicatie  in Psychologie Magazine. We hebben de  redacteur  mee laten doen en die was heel enthousiast.”

Op mijn vraag  wat deze Houd me vast nu zo anders maakt, vertellen ze over de belangrijke toevoegingen in het programma voor deze doelgroep. We bespreken dat Katja en Jaro hier graag op de dinsdag in het EFT café meer over vertellen. (ten tijde van het interview nog niet bekend)

Bij deze doelgroep blijkt de kracht dat ze met deze training ook echt aan de slag gaan. Thuis lukt dat gewoonweg niet in de drukte. Dat blijkt veel succes te hebben. Ze hebben veel hoopvolle stellen na afloop die zelfs de laatste keer gemiddeld een 8 als waardering voor de training gaven.

Toch blijven ze schaven. Want het is fijn om er steeds beter in te zitten. Zo hebben ze nu ook een meer fysiek gefocuste oefening waarbij de groep ‘aanvallers’ en de groep ‘ terugtrekkers’ met elkaar zich onderscheiden en het over hun ervaring en geraaktheid hebben en wat het doet in hun lijf. Een groot succes.

Het format en de volgorde van de gesprekken is verder hetzelfde gebleven.

Wat verwachten ze voor de toekomst? Katja: “we willen ons  graag inzetten voor verdere verbreiding. En eigenlijk ook voor vergoeding maar daar maken we ons niet zo’n illusies over.” Jaro: “ Echt lobbyen gaan wij zelf niet doen, dat is niet reëel. Daar hebben we een grotere  schaal voor nodig. En misschien zal de tijd rijper worden. Het feit dat aangetoond is dat deze levensfase zo’n dip in je relatie geeft zegt toch dat het hard nodig is.’’

Wat dat betreft moeten we maar meer de handen ineen slaan als EFT Therapeuten die zich zorgen maken over deze doelgroep, besluiten we het geanimeerde gesprek. Het is zo zwaar om voor het ouderschap te staan als je in je voorgeschiedenis een gemis en pijn hebt op het gebied van hechting. Als je alles wat dan triggert met je partner kan delen is dat zo waardevol.  

Ideeën te over, nu nog tijd. Komt allen 10 april! En voor wie dan niet kan, ze verzorgen ook een inspirational meeting op het congres op 13 april.

 

Susanne Donders, EFT Redactieraad