‘Houd me Vast’ sessies op film: emoties binnen laten komen.

  • 09 november, 2018;

De online-lancering van het nieuwe Nederlandse ‘Houd me vast’(HMV) filmmateriaal. Vanaf 27 november 2018 is het zover. Vijf stellen durfden de grote stap te nemen zich ter plekke te laten filmen tijdens het doorlopen van een HMV-programma.

Ze hebben het lef gehad om ruimte te geven aan pure emoties en stil te staan bij pijnlijke en heftige thema’s als vreemdgaan, vergeving, afwijzing en ziekte. “Je voelt het binnenkomen als je hiernaar kijkt, een tinteling in je onderbuik”, aldus Pieter Dingemanse, klinisch psycholoog een van de EFT-trainers. In een interview met Pieter krijg ik een inkijkje in ‘the making of’ en het resultaat van het Nederlandse HMV-filmmateriaal. 

Het doel van dit project was duidelijk: het succesvolle HMV-programma beschikbaar en toegankelijk maken voor Nederlandse EFT therapeuten en vastlopende echtparen. Het idee is oorspronkelijk gebaseerd op de Amerikaanse versie van dr. Sue Johnson waarin zij met drie stellen terugblikt op het doorlopen van het HMV-programma. Er is bij het Nederlandse beeldmateriaal echter een groot verschil: “Naast het culturele verschil, is het nu zo dat de 5 stellen het programma écht meemaken en ter plekke in hun emoties zijn, in plaats van erover praten en terugblikken”, aldus P. Dingemanse.

Om dit grote project van start te laten gaan was veel moed nodig en het omvatte de nodige risico’s. Pieter legt mij zorgvuldig uit hoe de eerste cruciale stap gezet werd in het vinden van 5 stellen die dit aandurfden. Uiteindelijk lukte dit door echtparen van eerdere HMV-groepen te benaderen of via collega therapeuten. Met daarna als grootste risico: gaan de stellen zich openstellen? Pieter: “Dit was voor ons als crew het meest spannend, omdat er niet de minste thema’s en emoties aan bod komen en het heel bijzonder is hoe de stellen open zijn geweest.” Daarbij geeft hij aan dat niet moet worden vergeten hoe ongelofelijk ‘therapeutisch naakt’ je als collega daar zit.

Het was alsof de EFT-therapeuten onder een extreem vergrootglas werden gelegd, waarin Pieter benadrukt dat hij veel van zijn collega´s heeft geleerd. Sommigen gebruiken een enorme zorgvuldigheid in het benoemen van emoties en anderen zijn vaardig in het constant gebruiken van hechtingstaal. 

Hoe ziet het beschikbare filmmateriaal er precies uit?
Inmiddels is er een beschikbaarheid van 48 indrukwekkende filmpjes van 5 verschillende echtparen met elk 8 sessies. Per sessie is er ook nog een filmpje gemaakt waarin de mooiste momenten van de stellen ´The best of…´, zijn samengevoegd. Daarbij zijn er filmpjes waarin stappenplannen als terugkijken op een crisis, hoe voer je een HMV-gesprek?, en hoe vergeef je elkaar, zijn verwerkt als ondertitel in de film.

Kortom, er is een grote beschikbaarheid van filmpjes van 15-20 minuten waardoor je kan kiezen welke HMV-interventie of EFT techniek je wil zien. Deze schat van informatie gaat nog uitgebreid worden in de vorm van een educatielijn en trainingsmateriaal. Hierbij komen uitlegvideo’s, hoe elke sessie te introduceren.  En erbij: een toelichting van een getraind EFT-therapeut over de gebruikte EFT technieken en fases van de therapie waarin het stel zich bevindt. 

Terwijl Pieter over dit indrukwekkende proces vertelt, is het duidelijk zichtbaar hoe trots en dankbaar hij is dat zijn team, de stellen én de therapeuten dit risico wilden nemen. Pieter: “Na een enorm intensief en mooi weekend van live sessies, een logistieke nachtmerrie achteraf en na 10.000 keer ‘pauze en play’ drukken, is het doel absoluut behaald en was het mijn zomervakantie waard”. 

Ik kreeg als interviewer het privilege om een aantal ‘The best of...’ filmpjes te kijken en ja… het is waar… je maakt het mee en het raakt je emotie!

EFT Nederland redactielid, Maria Spek - Verstoep