Hoe het danst in een EFT-jasje

  • 02 juli, 2019;

Het is jullie vast niet ontgaan dat er een prachtig nummer is uitgebracht door Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle: ‘Hoe Het Danst’. Sinds twee weken staat dit lied op nummer 1 in de Nederlandse Top 40-lijst. En terecht!

Toen ik het voor het eerst hoorde, moest ik gelijk denken aan de metafoor van de dans, zoals zo vaak gebruikt wordt in EFT. De dans tussen twee partners; soms gepassioneerd, soms eenzijdig, soms de protestpolka, soms een lege dansvloer…

Ik dacht meteen: Wow, wat een geschikt nummer voor EFT-trainingen en opleidingen! Hoe zou de cirkel eruit zien? Welke hechtingsbehoeften hoor je erin? Klik hier voor de songtekst en hier voor de officiële video.

Het ontroert mij dat de songtekst het moment, wellicht de overweging net voor een breuk, zo mooi omschrijft. Er zit de angst in om contact te maken (‘de deur binnen te gaan’), wanneer je het risico loopt dat de ander zich weer terugtrekt (‘jouw iedere beweging lijkt bij mij vandaan’).

Hij overweegt een stapje terug te nemen, om haar wat meer ruimte te geven (‘ga maar kijken hoe het danst, als het moet zet ik een stapje opzij’). Er klinkt iets nobels in door (onvoorwaardelijke liefde), ondanks dat het heel spannend is om te doen en hij het risico neemt haar kwijt te raken.

Ik kan me zo voorstellen dat zij in een fase zit, waarbij ze meer afstand, vrijheid en autonomie nodig heeft. Vroeger dacht ik dat dit ook een hechtingsbehoefte was en miste hem altijd in het rijtje. Later leerde ik dat dit valt onder de hechtingsbehoefte om geaccepteerd te worden. Want je wil niet zomaar vrij zijn en weggaan. Je wil juist, terwijl je in verbinding bent, de acceptatie van de ander voelen. Horen dat het oké is als je iets meer ruimte neemt en voelen dat de ander er nog steeds voor je is, wanneer je terugkomt. Ik ben benieuwd naar de fantasieën van anderen bij dit liedje!

Trouwens, ik denk dat dit stel er wel komt. En zo niet, dan zijn wij EFT-therapeuten er altijd nog om hun verbinding (nog) leuker en veiliger te maken!

 

Nicky Heins

Gz-psycholoog in opleiding tot Psychotherapeut, EFT-therapeut, Supervisor VGCT, EMDR Practioner, Senior schematherapeut

Werkzaam bij Reinier van Arkel, afdeling Persoonlijkheid, gedetacheerd vanuit HSK Groep