Flirten: hoe ver mag je gaan?

  • 09 januari, 2020;

Met flirten denken we al snel aan jonge mensen die in de kroeg staan en hun oogje hebben op die ene knappe jongen of die ene mooie meid die aan de andere kant van de ruimte staat. Een knipoogje hier, een complimentje daar. Flirten is niet alleen voor één specifieke generatie. Iedereen flirt, versiert, scharrelt (of hoe je het ook wilt noemen). Zelfs als je in een relatie zit of getrouwd bent. Het is fijn, maar waar ligt de grens? Wij van Stichting EFT gingen op onderzoek uit.

Het eerste wat ons onwijs is opgevallen, is dat flirten om veel discussie vraagt. Het ene artikel spreekt uit dat flirten, ook al zit je in een relatie, helemaal niet erg is. Sterker nog: het kan zelfs gezond zijn. Het andere artikel spreekt dit juist tegen. Het kan tot foute boel leiden en je relatie beschadigen of beëindigen.

Flirten: de voorstander

In het woordenboek van Van Dale wordt ‘flirten’ gedefinieerd als ‘een niet serieus bedoelde versierpoging’. Als het niet serieus is, kan het ook niet tot serieuze consequenties leiden. Iemand versieren of versierd worden maakt het hormoon cortisol aan; deze maakt je vitaler en alerter. Het is ook een groot compliment als je merkt dat, naast je partner, ook anderen je aantrekkelijk vinden. Flirten is ook gewoon fijn en leuk. Het geeft even een korte spanning tussen jou en iemand anders, zonder dat er meer uitkomt. Tot slot, gek genoeg, kan flirten ervoor zorgen dat jij je partner meer gaat waarderen. Je gaat dan toch stilstaan waarom je in de eerste instantie voor je partner hebt gekozen. Je kan dit snel vergeten, zeker als je voor een langere tijd een relatie hebt. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat je partner de enige is die jou kan steunen in moeilijke tijden of dat je partner écht weet hoe hij/zij bij jouw hart kan komen.

Flirten: de tegenstander

Helaas heeft flirten ook zijn negatieve kanten als het toch minder onschuldig en meer serieus lijkt te worden. Het wordt pas echt gevaarlijk als je je partner er niet meer bij betrekt. Of wanneer je (emotionele) steun opzoekt bij de ander in plaats van bij je partner. Relatietherapeut Blanca van den Brand vertelt in een artikel dat het met flirten onwijs belangrijk is dat je je grenzen bewaakt. “Verliefdheid overkomt je, voor vreemdgaan kies je. Het wordt gevaarlijk als je er echt iets mee gaat doen.” Volgens Blanca zijn tegenwoordig de veertigjarige vrouwen dé doelgroep die vreemdgaat. “Je zit in het midden van je leven, je voelt dat je eindelijk weer meetelt. Een diepe blik in je ogen kan geweldig voelen.” Ze adviseert daarom deze doelgroep om open en eerlijk te blijven naar hun partner toe. Daarmee voorkom je gevaarlijke situaties, wordt er niemand gekwetst en blijft het flirten onschuldig en niet serieus.