EFT therapeuten weten waar het goud zit

  • 17 mei, 2019;

EFT verdiepen en verbreden, dat is wat het Nederlandse stichtingsbestuur en grondlegger Sue Johnson willen. Een prikkelend en motiverend toekomstbeeld. Want meer nog dan terugkijken op het succesvol implementeren van EFT in de therapeutische praktijk, kijken het bestuur en Sue tijdens het Festival van de Liefde naar de toekomst.

Tot het verdiepen en verfijnen horen de voortschrijdende inzichten die het EFT-model verder ontwikkelen. Sue verbreedt in haar nieuw te verschijnen boek (er wordt gewerkt aan de Nederlandse vertaling) EFT tot een breder therapiemodel. Niet alleen een model voor relaties (EFT) en gezinstherapie (EFFT), maar ook voor individuele psychotherapie (EFIT).

EFT-therapeuten weten immers waar het 'goud' zit. Het hechtingsperspectief, oftewel de 'hechtingsbril' die we op hebben, werkt veel breder dan binnen liefdesrelaties alleen. Wat te denken van EFT en rouw, EFT in de boardrooms van bedrijven, EFT-bedrijfstrainingen en EFT en dating? De mogelijkheden met het therapiemodel zijn onbegrensd en wij therapeuten weten met de hechtingsbril op de neus hoe het te gebruiken.

Het nieuwe boek van Sue inspireert ons om bijvoorbeeld te verfijnen in interventies. Er wordt gesproken over het assembleren van emoties met 5 stappen: 1. Cue. 2. Rapid appraisel. 3. Bodily experience. 4. Meaning making. en 5. Action tendency. De nieuw verworven vaardigheden met betrekking tot interventies gaan verder dan waar het model tot nu toe in excelleerde.

Daarnaast introduceert Sue de term 'granularity' als middel hoe je als therapeut je cliënten nog beter hun emoties kan laten verwoorden, waardoor cliënt en therapeut betere keuzes kunnen maken. En wordt de EFT-tango geïntroduceerd. Een dans met vijf 'moves' die allen met elkaar in verbinding staan. Deze helpen de therapeut om relaties te versterken en partners nieuwe sporen binnen de verbinding met elkaar te maken. Het therapeutische model biedt zo veel aanknopingspunten voor verdieping en verbreding.

Dat Sue geïnspireerd is om EFT keer op keer opnieuw tegen het licht te houden, aan te vullen en door te ontwikkelen, motiveert enorm om ermee te werken. Het is nog even wachten op de Nederlandse vertaling, maar er wordt aan gewerkt. Houd voor de laatste ontwikkelingen de nieuwsbrief in de gaten!

Redactie Stichting EFT Nederland,

Hanneke van der Linden