‘EFT-boek’ uitgelicht: "Een open relatie - niet voor watjes: over (on)veiligheid in de liefde"

  • 14 oktober, 2019;

Elke maand geven we bijzondere aandacht aan een relatie-gerelateerd boek. Een boek dat voor zeer interessante en leerzame inzichten kan zorgen binnen de EFT-community. We zetten de auteur(s) in de schijnwerpers en stellen hem / haar / hen een aantal vragen om beter te begrijpen waarom het een waardevol boek is voor EFT-therapeuten.

De auteur van deze editie is Rhea Darens. Aan het begin van de maand was ze EFT Café-spreker. Was je een geïnteresseerde aanwezige? Dan kan je in het interview haar belangrijkste standpunten rustig teruglezen. Mocht je dit EFT Café gemist hebben, dan heb je het geluk dat je door dit gesprek met Darens alsnog geïnformeerd kan worden over het thema EFT en Open relaties.

Over EFT en Consensuele Non-Monogame (CNM) relaties

Bij wie kun je terecht als je een relatiecrisis krijgt en je hebt een open relatie? Is het überhaupt wel mogelijk om relatietherapie te geven als stellen geliefden/partners naast de relatie hebben?

Binnen EFT worden "affaires" gezien als een contra-indicatie. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen vreemdgaan, of een relatie met iemand anders hebben met instemming van je partner. Aan de ene kant begrijpelijk. Een partner/geliefde naast de relatie kan voor een onveilige situatie zorgen, waarbij emoties hoog op kunnen lopen. In een onveilige situatie een veilig gehechte verbondenheid creëren is topsport.

Tegelijkertijd is het juist EFT die een uitkomst kan bieden bij de problemen die hierbij komen kijken, omdat de ervaring leert, dat hoe sterker de emotionele verbondenheid tussen partners is, hoe beter de emoties en daarmee de open relatie, te managen zijn.

Van de 37 CNM-stellen die Darens heeft gehad, waren 75% bij elkaar toen ze bij haar weggingen. Alle stellen zijn hierin meegenomen, ook de stellen waar geweld of verslaving voorkwam, psychische problemen of stellen die de therapie niet afrondden. In februari dit jaar kwam Darens’ boek uit: Een open relatie, niet voor watjes: over (on)veiligheid in de liefde. Waarmee het eerste boek over open relaties en EFT is verschenen. Open relaties worden hier niet in gepromoot. Het geeft stellen (en relatietherapeuten) wel inzicht in wat komt kijken bij een open relatie, niet alleen op korte, maar ook op de lange termijn.

Schrijfster Rhea Darens aan het woord

Waarom is dit boek interessant voor EFT-therapeuten? / Wat is de connectie met EFT?

“Het is interessant voor EFT-therapeuten, omdat ze met dit boek inzicht krijgen in de dynamiek die kan spelen binnen open relaties. Waar stellen mee worstelen, waar pijnpunten zitten en waar valkuilen zijn. Dat een open relatie geen gemakkelijke relatievorm is, begrijpen de meeste therapeuten, maar waar nou die moeilijkheid precies in zit en vooral hoe je die moeilijke, soms ondragelijke situatie naar een dragelijker niveau kan tillen en stellen handvatten daarin kan geven, is niet altijd even makkelijk.

Therapeuten die zich in open relaties of polyamorie verdiept hebben, weten waarschijnlijk dat er CNM-vormen zijn en ook wat het is, maar komen zeer waarschijnlijk vooral in aanraking met boeken waarin naar voren komt dat je elkaar in een CNM-relatie ruimte hoort te geven, dat je niet elkaars bezit bent, dat liefde dus eigenlijk loslaten is. De focus ligt meer op het mooie van de vrijheid die een CNM-relatie kan geven en minder op de onveiligheid die er mee gepaard kan gaan, en hoe je daar richting aan geeft.

Ik benader het juist van de andere kant: als er een ander naast de relatie is, kan dat voor een onveilige situatie zorgen. Dit geldt in elk geval voor stellen die in relatietherapie komen. Mijn ervaring is dat deze onveilige situatie te managen is door een veilige verbondenheid. Hoe veiliger een stel verbonden is, hoe beter de open relatie te managen is. Liefde is dus niet loslaten. Liefde is vasthouden. In mijn ogen is EFT nog steeds de beste methode om dit voor elkaar te krijgen.”

Op welke manier heeft het hebben van een open/CNM relatie de band met uw partner(s) verrijkt en/of verbeterd?

“In een open relatie zijn de pieken hoger en de dalen dieper. Dus als het gaat om het verbeteren, verrijken en groei, dan is dat op meerdere vlakken: emotioneel, seksueel, relationeel, individueel. Alles wordt intenser, echter, spannender, ook wel moeilijker, maar hier doorheen komen, voelt weer als een sprong in je ontwikkeling. Daarnaast op een intieme manier relaties met anderen aan kunnen en mogen gaan, voelt als een rijkdom ondanks dat het ook confronterend kan zijn. Je leert dat je patronen uit de primaire relatie meeneemt in de secundaire. Hier doorheenkomen, leidt tot een verdieping in de secundaire relatie en dat leidt er vervolgens toe dat er meer begrip ontstaat vanuit de geliefde naar je partner, zodat een geliefde meer en meer een steun/vriend van de relatie wordt (zelfs als ze elkaar nooit gezien hebben). Als een open relatie goed loopt, voelt het als het meest liefdevolle wat je kan meemaken.”

EFT-therapeuten zien veel koppels waarbij het “vreemdgaan” van de ander zoveel pijn betekent. Hoe voorkomt een CNM-relatie deze diepe pijn?

“Dit is de vraag waar stellen bij mij in de praktijk ook mee komen. Hoe voorkom je ongemak, de pijn, de jaloezie et cetera? Je voorkomt die in mijn ogen niet. Je kan wel leren om het beter te managen en dan kom ik weer terug op die veilige verbondenheid. Neem bijvoorbeeld jaloezie. Jaloezie wordt vaak aan de persoon gekoppeld, die het ervaart. In mijn ogen is jaloezie binnen open relaties eerder het gevolg van een kink in de emotionele verbondenheid, dan het onvermogen van de persoon in kwestie. Oftewel: beide partners hebben hier een rol in. Op het moment dat stellen inzicht krijgen tussen hun gedrag en het effect op primaire en secundaire emoties zowel bij zichzelf als bij de ander, ontstaat er meer begrip en compassie. Op het moment dat deze emotionele verbondenheid toeneemt, is mijn ervaring dat gevoelens van jaloezie, onzekerheid, angst afnemen.”

EFT-therapeuten horen regelmatig dat mensen spijt hebben van hun open relaties. Het heeft hun gezin doen trillen op hun grondvesten. Hoe denkt CNM over de rol van de kinderen binnen het gezin?

“Kinderen is voor mij ook een lastig onderwerp, want soms kun je alleen kiezen tussen twee minder goede opties en je hoopt dat je de minste slechte hebt gekozen. Wij vertellen het onze kinderen niet en het is de reden dat ik anoniem werk en onder een pseudoniem schrijf. Veiligheid gaat bij mij voor eerlijkheid, maar aan beide hangt een prijskaartje. Omdat ik hier nog zoekende in ben, heb ik op mijn website een enquête staan: "Zou jij willen weten of je ouders een open relatie hebben/hadden?" die door mensen van alle leeftijden wordt ingevuld. (Mochten jullie hier aan deel willen nemen, dan nodig ik jullie hierbij graag uit.)

Binnen CNM zijn verschillende relatiestructuren. In de polyamorie is het streven naar open en eerlijk naar iedereen. Bij swingen houden ouders het voor hunzelf. Bij open relaties vaak ook. Ouderschap en seksualiteit zijn in mijn ogen twee verschillende dingen. Ik merk dat stellen in de euforie die in het begin kan ontstaan bij het openen van de relatie, het aan iedereen willen vertellen, inclusief de kinderen. Vaak met principiële argumenten over eerlijk willen zijn. Maar ik merk ook dat wanneer ze in de problemen komen, weinig stellen in staat zijn om hun kinderen erbuiten te laten. Stellen die het voor zichzelf hebben gehouden, lijken zichzelf bij moeilijke momenten ook beter in de hand te kunnen houden en de kinderen erbuiten te kunnen laten.

Zelf adviseer ik stellen de eerste twee à drie jaar de kinderen erbuiten te houden, zodat ze niet alleen de euforie meemaken, maar er ook tijd is om de tegenslagen te ervaren en hoe ze daarmee omgaan. Dit om te zorgen dat de onveiligheid die ze dan zelf voelen, niet de onveiligheid van de kinderen wordt.”

(Sommige) EFT-therapeuten vinden EFT en CNM relaties lastig met elkaar rijmen. Ze vragen zich af of koppels niet beter éérst het EFT/HMV-traject kunnen doorlopen, voordat ze eventueel hun relatie open zetten. Zit daar niet wat in?

“Dit klinkt heel verstandig en rationeel, maar staat haaks op de emotionele werkelijkheid als ik eerlijk ben. Mensen die aangeven dat ze de relatie willen openen, hebben vaak al iemand op het oog die dit getriggerd heeft. Dan zit een stel er al in. Zelfs als er nog niets gebeurd is. Er is dus vaak geen ruimte voor een rustige aanloop, hoewel het ene stel wel in staat is om rustiger te beginnen dan het andere. Verder lijkt in deze verstandige opmerking ook een soort verlangen te zitten naar handvatten om een open relatie op voorhand beter te kunnen laten verlopen of misschien een gedachte dat als ze HMV doen, ze die ander niet meer nodig hebben? Misschien dat dit een enkele keer zo zou kunnen werken, maar ik ben bang dat dit over het algemeen een illusie is.

Ik zou deze vraag dus graag om willen draaien: hoe is het voor de relatietherapeut als je te maken krijgt met een stel die willens en wetens voor een moeilijke relatievorm kiest? Waar pijn, ruzie, wanhoop, paniek, een onderdeel van kunnen zijn. Zeker als ze in therapie komen. En dit maanden lang. Die de open relatie niet los kunnen laten, maar er ook niet mee om kunnen gaan. Waar de emoties consequent hoog op kunnen lopen. Want de hoog oplopende emoties in een open relatie vergen niet alleen iets van het betrokken stel, ze vergen ook iets van de relatietherapeut waar ze hulp zoeken.

Tegelijkertijd, op een kalme zee leer je niet zeilen. EFT helpt in mijn ogen stellen echt om betere zeilers te worden, zodat ze de stormen kunnen trotseren. Zelfs als ze in een consensuele non-monogame relatie zitten.”

EFT Café van 8 oktober

Aan het begin van de maand was Rhea Darens spreker tijdens een drukbezocht EFT Café. Er kwamen veel therapeuten af op het ‘Open relatie’-thema van deze avond.

Darens vertelde over het onderscheid tussen de drie meest voorkomende CNM-relatiestructuren in relatietherapie: Polyamorie, Open Relaties, Swingen. Daarnaast besprak ze tegen welke problemen de stellen aan lopen met betrekking tot (on-)veilige partners, (on-)veilige liefdes, emoties (jaloezie, verliefdheid), hoe open relaties op de lange termijn verlopen. Ook kwamen kinderen aan de orde en het hebben van geheimen. De aanwezigen hingen aan haar lippen. Darens ging graag het gesprek met hen aan en beantwoordde met veel aandacht, begrip en interesse al hun vragen.

Niet genoeg gehoord of geleerd over EFT en open relaties? Bezoek hier Rhea Darens’ website.