Eerste EFT Café Special on Tour

  • 29 maart, 2019;

De eerste EFT Café Special on Tour op woensdag 27 maart was een succes! Badhoevedorp was de place to be. In onze praktijk De BOSgroep mocht ik een dertigtal enthousiaste EFT-ers ontvangen. Wij vonden het erg leuk om een leerzame avond voor de therapeuten te omlijsten met een hapje, drankje en vooral met veel ‘ontmoetingen’. Dat leek al meteen te lukken.

Na de koffie trok het goed op elkaar ingespeelde team, Pieter en Peter (Dingemans en Verboom), ons de cirkel in, letterlijk het onderwerp van deze avond: ‘Langslopen van de EFT-cirkel, ook bij escalerende en terugtrekkende stellen.’ Met behulp van een selectie uit de nieuwe HMV-filmfragmenten stonden we stap voor stap stil bij alle mogelijke interventies in de eerste fase van bewustwording. We volgden de keuzes en routes van de HMV-trainers op de voet. Verfrissend om te ervaren dat je je eigen stijl en tempo kan hebben en dat meer wegen naar Rome leiden. Het bleek dat er nog steeds veel te leren valt. Handig vond ik bijvoorbeeld de uitleg van Pieter bij de overweging tussen ‘vooruit’ uitvragen langs de cirkel en ‘achterwaarts’ bewegen; ingaan op gedrag (wat gebeurt er / wat doe je dan?), of juist proberen onder water te gaan naar het gevoel en misschien verder naar behoefte (en wat voel je dan?). Vasthouden, bij ze blijven, veel valideren en langzamerhand verder meenemen naar een nieuwe ervaring en een ander gesprek. De filmbeelden en uitleg hielpen weer om steeds vertrouwder met het model te raken. Ook om te zien hoe sterk het werkt om te blijven focussen op de verbinding en zijpaden die partners inslaan, te negeren. In de getoonde fragmenten deed Karin het laatste schijnbaar zonder enige moeite en liet Lotte zien hoe je een stel kan sturen door veel hechtingstaal aan te reiken.

Het mooie van het materiaal van eigen bodem dat nu geproduceerd is, zijn de variatie in stellen en de toepassingsmogelijkheden. De compilatie bij elk item die zo goed past bij een gevarieerde groep bijvoorbeeld. Deelnemers herkennen zich in bepaalde uitspraken van de stellen, niet eens zozeer in de context of levensfase. Soms kan een bepaald, uitgebreider onderdeel juist weer heel goed passen bij een koppel, waarmee je individuele gesprekken hebt en kan je hen motiveren om deze thuis nog eens samen te kijken.

“Veel geleerd,” vond iedereen na afloop en zeer voldaan sloten we af met een drankje. Hopelijk smaken deze uitstapjes naar andere delen van het land naar meer en is met deze avonden weer een impuls gegeven aan meer netwerkactiviteiten. De volgende EFT on Tour, met als thema ‘Vergeving’, vindt plaats in Zwolle!

Redactie Stichting EFT Nederland,

Susanne Donders