Dynamiek in een liefdesrelatie

  • 12 april, 2021;

De spanning tussen de behoefte naar meer nabijheid en persoonlijke afstand

Zit jij in een relatie waar de ene partner behoefte heeft aan meer verbondenheid en de ander meer behoefte aan ruimte voor zichzelf? In de meeste relaties heeft de ene partner meer verlangen naar nabijheid, terwijl de ander meer behoefte heeft aan afstand, privacy en “tijd voor zichzelf”. Een van jullie wil verbinding maken om zeker te weten dat alles in orde is, terwijl de ander juist ruimte nodig heeft om zich gerust te voelen in de relatie.

Voor een duurzame en stabiele relatie is het essentieel dat we samen veilige verbondenheid voelen en persoonlijke ruimte creëren die voor beiden comfortabel voelt. Constant op elkaars lip zitten kan juist bedreigend zijn voor partners. Ze kunnen gestrest raken wanneer wij hen niet de ruimte geven die ze nodig hebben om te gedijen. We zijn allemaal verschillend maar iedereen heeft individuele tijd en ruimte nodig om uit te rusten, op te laden. Zo kunnen we ons opnieuw concentreren op onze relatie en ontdekken wat we van onze partner willen.

Onderlinge afhankelijkheid is normaal in een relatie. Op een gezonde manier zorgt het voor evenwicht tussen jou en je partner en erkenning dat jullie het belangrijk vinden er te zijn voor elkaar en te voldoen aan elkaars fysieke en emotionele behoeften. Vaak heeft dit te maken met de manier waarop je je vanaf je jeugd hebt leren hechten aan mensen die belangrijk voor je zijn.

In dit licht is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen welke rol jij speelt in de dynamiek van jullie relatie. Wil je dat je partner dichterbij komt? Of heb je het gevoel dat hij of zij te dichtbij is om je comfortabel te voelen? Als jij de partner bent die meer nabijheid wil, wat doe je dan om die te krijgen? Als jij liever wat afstand hebt, hoe probeer je dan meer ruimte te creëren? Hoe doe je dat zonder je partner te kwetsen? Welke aanpak kan het beste werken voor jou, je partner en voor jullie beiden?

Een beetje zwaar aangezet hebben we het in deze situaties over “achtervolgers” en “terugtrekkers”. Een van de partners wenst of eist aandacht en genegenheid, terwijl de ander op zoek is naar ruimte en afstand. En meestal hebben ze niet door hoe hun gedrag precies het verkeerde signaal is voor hun partner. Hoe meer de achtervolger “vecht voor verbinding”, hoe meer de terugtrekkende partner zich afzondert in een poging de verbinding te beschermen tegen ‘negatieve sentimenten’. Beiden willen verbinding maar ze doen tegengestelde dingen om in de relatie te blijven en de verbondenheid met hun partner in stand te houden. Het meest pijnlijke is dat zij het niet van elkaar begrijpen waardoor de partners in een negatieve cirkel terecht komen die hen uit elkaar dreigt te drijven.

Klik hier om verder te lezen.