Dezelfde avond nog…

  • 08 februari, 2019;

Door: EFT-relatietherapeut Toos de Groot

Is het bij jullie ook drukker in januari? Ik heb tijdens de feestdagen en in de maand januari hard gewerkt. Veel klanten hebben dan toch de behoefte en de tijd om naar zichzelf en elkaar te kijken. En komen dan vanzelf bij EFT terecht.

Ondanks de drukte had ik heel veel zin in de bijscholing ‘EFT en persoonlijkheidsstoornissen’ op 23 januari, gegeven door Karin Wagenaar en Jeroen Bakker. En het was weer een feest!

Velen, waaronder ik, waren vroeg vertrokken in verband met sneeuw op de weg, maar dat viel reuze mee. Ik was zelfs nog op tijd voor een goede parkeerplek.

Karin en Jeroen vroegen ons, zo’n 30 deelnemers, om een echtpaar in gedachten te nemen die je in je praktijk hebt. Ik nam P. en J. in gedachten en wat mij betreft, waren ze er de hele dag bij. Er werd gesproken over de kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen en het verband met de gehechtheid van de mensen. Het gedrag van de vermijders werd besproken en er vielen termen zoals ‘relentless empathy, the cycle takes the blame: zie het kind in de cliënt’. Vertrouwde termen, maar nu gericht op de cliënt met persoonlijkheidsstoornissen.

Daarna werd het gedrag en de kenmerken van de ‘reactievelingen’ besproken. We zagen Sue aan het werk met een koppel waarvan een van beiden een persoonlijkheidsstoornis had, en ook Karin liet iets van haar eigen behandeling zien. Wat ik van Karin en Jeroen zo heerlijk vind, is dat ze er openlijk voor uitkomen, dat zij ook weleens met hun handen in het haar zitten. Het verzacht zo die zoektocht die ik bij dit boeiende werk ervaar.  

’s Middags gingen we zelf aan het werk. Bij te heftige emoties pasten we ‘Stop, en sta stil’ toe. Het was fascinerend om mijn collega’s aan het werk te zien. Op de laatste dia stond: “Zorg goed voor jezelf!” Ook dat is een heel belangrijke boodschap.

‘s Avonds zag ik P. en J. en ik kon mijn nieuw geleerde vaardigheden en kennis gelijk toepassen. De rationeel opererende P. kon ik met veel “relentless empathie” laten inzien dat zijn vrouw, na zijn vreemdgaan, bij elke kleine ruzie onzeker was, bang is hem kwijt te raken en even zijn aandacht en liefde nodig had. En ik was een gelukkige therapeut.

Natuurlijk kan ik niet alles vertellen van deze boeiende dag, maar heb je tijd, zin en geld… dan is deze inspirerende bijscholing zeker een aanrader!