De Noor Dimitrij Samoilow komt naar het EFT-congres. Mis hem niet!

  • 23 maart, 2018;

Kent U dat, een cliënt met een alcohollucht? Wat moet je ermee? Ligt er een verslaving onder? Ik heb besloten naar de workshop van Dimitrij Samoilow te gaan. De titel intrigeert me: Between addiction and connection. Alcoholverslaving wordt weinig als een probleem ingebracht.

Maar 10 % van de half miljoen verslaafden in Nederland is in behandeling. Beertje de Boer heeft onlangs in een EFT-cafe-lezing becijfert dat er gemiddeld bij 1 op de 8 stellen in je praktijk een alcoholverslavingsproblematiek moet spelen.

Dimitrij is een expert op dit vlak, Internationaal erkend ICEEFT trainer. Hij zei me in een voorgesprek:

'Ik wou dat ik mijn workshop de titel had gegeven 'Wat we van onze klanten leren’ . Dit is waar ik over nadenk. Meestal hebben we als therapeut niet de luxe om expert te zijn in alle speciale kwesties die paren ons brengen. We zullen dus vaak -met een licht schuldgevoel- paren accepteren om mee te werken, terwijl we er niet zo zeker over zijn, waar we mee bezig zijn. We leren dan vaak van ervaringen en van onze paren. We leren ook dat verslaving een contra-indicatie is voor EFT. Maar als er een stel open is over hun alcoholprobleem en bereid is te bespreken, hoe het de band tussen hen beïnvloedt, werkt EFT verbazingwekkend goed. Onze clienten helpen ons op veel manieren om te weten wat mogelijk is. Het is niet zo eenvoudig om een ​​algemene contra-indicatie te geven.'

Elke verslaving is een vorm van troost, veelal voor de ‘Terugtrekker’ uit de relatie. Dimitrij: ‘Je zou een verslaving als een alternatieve hechtingspartner kunnen zien’. Alcohol is een triangulator die de afstand en nabijheid regelt voor een koppel, zegt Beertje. Vaak zijn beiden angstig voor werkelijke intimiteit. Dus wat levert het hen beiden op?

Voor mij als EFT-therapeut geeft het veel vragen. Juist omdat ik –als ik eerlijk ben-  het onderwerp liever kwijt-dan-rijk ben in mijn praktijk. Gewoon onzekerheid. Moet ik het nu als een harde contra-indicatie hanteren? Betekent dat, meteen verwijzen, of moet ik abstinentie als harde voorwaarde hanteren? En dan nog, alsof dat helpt, het komt toch wel mijn praktijk in. Het wordt immers lang niet altijd als hulpvraag gepresenteerd.

Dimtrij: 'Er is steeds meer bewijs dat EFT erg nuttig is bij verslavingen. Mijn supervisor en collega Michael Barnett heeft veel met deze populatie samengewerkt en is betrokken bij een onderzoeksproject met veelbelovende resultaten, waarbij EFT bij koppels wordt gebruikt voor de behandeling van verslaving. Daarom zal ik in de workshop een casusvoorbeeld gebruiken om erop te wijzen hoe de verslaving deel uitmaakt van de cyclus, hoe dit moet worden aangepakt en hoe EFT zowel kan helpen bij het opbouwen van motivatie om het probleem aan te pakken'.

We krijgen dan een video te zien van een homomannenstel dat kampt met een alcohol-afhankelijkheid. Hierbij zal Dimitrij zijn aanpak laten zien en de principes van EFT uiteenzetten. Hij heeft 12 jaar gewerkt in een zelfstandige praktijk. Daarvoor heeft hij in de Noorse GGZ in de verslavingszorg gewerkt en in een gezinstherapeutisch centrum. Hij heeft naast twee andere boeken in 2015 een bestseller in Noorwegen geschreven, gebaseerd op de EFT-principes. Een interessant zelfhulpboek ‘The Art of Love: 9 Keys to Living Well Together’ (helaas alleen nog in het Noors). Hij is een gecertificeerd ICEEFT Supervisor en Trainer. In Noorwegen is hij in van de leidende EFT-ers en gewaardeerd spreker op EFT-congressen. Ik hoop U te zien bij zijn workshop.

 

Marcel Holtslag, redactieraad