Dank aan iedereen die de HMV-filmpjes mogelijk maakte!

  • 27 mei, 2019;

Lieve collega's,

Graag willen wij voor al onze Nederlandse EFT-pioniers van het huidige en voorgaande bestuur en de stellen die meewerkten aan het nieuwe beeldmateriaal nog eens een diepe buiging maken.

We kunnen het niet laten om een klein verslagje te doen van hoe we het gebruikten en wat het voor de stellen (en ons) betekend heeft. Dus voor hen die het lezen willen:

We zagen meteen wel dat het goed was, toen we de filmpjes voor het eerst mochten zien op de presentatie-avond. Maar nu we afgelopen weekend onze eerste 'Houd me vast'-cursus hebben gedaan met het nieuwe materiaal, hebben we tastbaar en voelbaar bewijs van de enorme impact die dit materiaal heeft op nietsvermoedende, soms uitgebluste stellen met problemen. De nieuwe filmpjes waren voor ons zelfs de reden om onze Houd me vast-weekenden weer op te pakken na anderhalf jaar geen HMV te hebben georganiseerd.

Vijf koppels kwamen binnen: sommigen verstrikt in ergernissen naar elkaar, anderen schouderophalend met de instelling 'erger kan het niet worden dan dit leven langs elkaar heen'. Ook een stel dat het samen al goed had en benieuwd was hoe ze hun liefde nog meer konden laten stromen en verdiepen.

Elke stap beginnen met de uitleg van Peter geeft structuur en voelde ook voor ons als een vast baken. Peter straalt zowel vertrouwen als autoriteit uit. Handig is ook dat je het niet steeds opnieuw hoeft uit te leggen en dan bang zijn dat je iets vergeet :) Daarna werken met een van de filmpjes van een stel geeft de groep een voorbeeld. Het echte werk begint daarna: samen aan de gang met de oefening. Het is belangrijk om hiervoor heel veel tijd te nemen! Daar komt voor ons steeds de switch van trainer naar het therapeutenwerk. Of zouden we onszelf beter gidsen kunnen noemen, die de stellen de lift naar beneden in helpen? Zo vroegen we ons dit later nog af. Steeds intunen op het stel waar je even bij zit, invoelen, helpen met de oefeningen en her en der een duwtje en een uitnodiging om iets diepers te delen.

We zagen onze stellen verzachten in de loop van de dagen. Het werd trager, stiller, de harten openden zich. Er ontstond een voedingsbodem voor verbinding. En er is ook veel gelachen. Bijvoorbeeld op het moment dat Peter komt binnenlopen als Lidewij en Bart hun ruzie stoppen en bewegingloos achter de wijze Peter elkaar blijven aankijken. Of op momenten dat 'onze' stellen op een plenair moment met elkaar en met ons grapjes maakten. Even wat luchtigheid.

Het evaluatierondje gisterenmiddag riep een dankbaar gevoel op en herinnerden ons weer heel diep aan waarom we dit werk doen: “Mijn verwachtingen zijn overtroffen.”, “Ik weet niet hoe het kan, maar alles lijkt nu makkelijker tussen ons.”, “Ik zou opnieuw met hem willen trouwen.”, “Ik voelde me heel erg gezien deze dagen.”, “Peter legde het zo uit, dat ik het helemaal begreep.”.

Terwijl ik dit schrijf, komt er een appje binnen van één van onze stellen: “Het is vandaag wel even afkicken zonder Peter, Kees en Liselotte” met een schaterende emoticon er achter.

We zijn hernieuwd enthousiast geworden over het HMV-programma en zullen het enkele keren per jaar weer gaan draaien. Dank jullie wel, Liselotte en Kees, Lidewij en Bart, Margreet en Jan Peter, Mayke en Lidwien, Peter en Corieke, het hele EFT-bestuur, de makers van de filmpjes en alle anderen die dit mogelijk hebben gemaakt!

Petra van der Heiden en Trudie Willemsen