Anje Slootweg: Welkom bij het bestuur van Stichting EFT Nederland!

  • 25 mei, 2020;

Waar mensen gaan, komen ook mensen bij! Vanaf juni mogen wij officieel ons nieuwe bestuurslid Anje Slootweg verwelkomen. In dit artikel spreken wij met Anje waarin we kennis met haar maken: wie is Anje? Wat is haar affiniteit met EFT? En waarom heeft zij ervoor gekozen om bestuurslid te worden bij Stichting EFT Nederland?

Kun je een introductie geven van jezelf? Wie ben jij? Wat is je affiniteit met EFT?
Anje: “Mijn naam is Anje Slootweg en ik werk sinds 2004 als advocaat na afronding van een studie rechten en een studie pedagogiek. Als advocaat ben ik al vrij snel richting het familierecht gegaan. Ik vond het een prachtige werkomgeving waarin ik juridische kennis en pedagogische know how met elkaar kon combineren. In de praktijk betekent dit dat ik mij inmiddels volledig richt op de begeleiding van mensen tijdens misschien wel de grootste crisis van hun leven: hun echtscheiding.

Het liefst doe ik dat als mediator. Ik ga dan met een echtpaar in gesprek en help hen bij het opstellen van een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant. Ook dien ik deze stukken samen met een echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank.

Soms kunnen mensen echt niet meer met elkaar praten of samen oplossingen zoeken. Dan treed ik op als advocaat van één van hen. Ook dan blijf ik altijd zoeken naar oplossingen om te voorkomen dat de situatie verder escaleert. Het liefst trek ik met de advocaat van de ander op als team, om samen alsnog via een vorm van co-mediation tot een goede regeling te komen. Het alternatief is een situatie waarin ouders niets anders rest dan een rechter te laten beslissen over bijvoorbeeld de verblijfplaats van hun kinderen of hun de financiële afwikkeling. Dat is naar mijn stellige overtuiging het slechtste dat ouders en kinderen bij een echtscheiding kan overkomen.

Naarmate ik langer in het vak zat, begon ik me steeds meer af te vragen hoe het toch komt dat ik zoveel scheidingssituaties tegenkom waarin ouders maar blijven strijden. Ik begreep niet waarom ex-echtgenoten hier zo onvermoeibaar in zijn. Sommige ex-partners houden dit decennia lang vol. En niet zelden wordt het steeds erger. Ik heb daar in de praktijk extreme voorbeelden van gezien, waarin mensen elkaar letterlijk het licht in de ogen niet meer gunnen. Mensen die ooit van elkaar hielden en samen oud wilden worden.

Natuurlijk heb ik van alles gelezen en ook tijdens diverse opleidingen verklaringen gehoord over deze thematiek. Maar pas toen ik voor het eerst kennismaakte met de manier van denken van EFT vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Dat vond ik echt fantastisch. Via EFT kun je verklaren waarom mensen zo onvermoeibaar blijven strijden, omdat je erachter komt wat die strijd aanjaagt. Mensen worden, door hun voorprogrammering via hun hechting, heel diep geraakt in hun meest basale angsten en de ander raakt hen steeds opnieuw. Waarna zij op hun beurt die ander ook weer basaal raken. Zo ontstaat een patroon dat steeds meer inslijt en waar mensen steeds dieper in draaien.

Omdat ik zo gefascineerd was door het gedachtengoed van EFT ben ik in het najaar van 2019 de eerste leergang van EFT voor Mediators gaan volgen. Daar heb ik de theorie beter leren beheersen en heb ik meer instrumenten gekregen om tijdens mijn mediations in te zetten. Het is prachtig om te zien dat mensen met wie ik in gesprek ga over hun ‘dans’ en hun interactiepatronen, zich enorm herkennen in de theorie. Als het goed gaat, helpt het hen om uit de discussie over schuld en onschuld te komen. Om niet elkaar als vijand te zien, maar hun interactiepatroon als gemeenschappelijke vijand. Dat lukt natuurlijk lang niet altijd, maar ik heb inmiddels meerdere malen ervaren dat het veel inzicht geeft en dat het maken van afspraken daarna veel soepeler verloopt. Ik herinner me in de achterliggende zelfs een stel dat aangaf, ondanks meerdere relatietherapie trajecten, nu pas echt te doorgronden wat er tussen hen gebeurt.”

Waarom heb je ervoor gekozen om bestuurslid te worden bij Stichting EFT Nederland? Wat vind je het leukst aan deze functie?
Anje: “Zoals aangegeven, ben ik heel enthousiast over EFT en ben ik ervan overtuigd dat EFT veel meer mogelijkheden biedt dan alleen relatietherapie. Ik zou het leuk vinden om met het zittende bestuur verder door te denken over de mogelijkheden om meer bekendheid te creëren voor EFT, buiten de wereld van de relatietherapie. Ik denk dan in de eerste plaats aan die talloze mediators in Nederland die nog nooit van EFT hebben gehoord, maar ook aan alle plekken waar mensen met elkaar samenwerken en elkaar in hun hechtingsangsten en behoeften weten te triggeren, zonder dat zij in de gaten hebben wat er precies gebeurt.

Daarnaast vind ik het een eer om deel uit te mogen gaan maken van het team van prachtige mensen dat het bestuur van Stichting EFT Nederland vormt. Stuk voor stuk mensen met het hart op de goede plaats en zeer bevlogen om er alles aan te doen om anderen, die op dit vlak dreigen vast te lopen, te helpen.”